18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP'li vekiller hasta tutsak Özkan'ın durumunu Meclis'e taşıdı

HDP, ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın hapishaneden hastaneye elleri kelepçeli olarak getirilmesi ve tedavisi esnasında yatağa kelepçelenmesini Meclis gündemine taşındı. HDP'li 55 milletvekili Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle 55 soru önergesi sundu. Vekiller ayrıca konuya dair gerekli çalışmaların yapılması talebiyle hazırlanan 55 dilekçeyi de TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna iletti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın tahliye edilmesi gerektiğine dikkat çekti. HDP Grup Başkanvekilleri Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş, Özkan'ın tahliyesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunurken HDP'li 55 vekil, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle 55 soru önergesi sundu. 55 HDP'li vekil ayrıca, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na dilekçelerini iletti.

KOMİSYON ÖZKAN'I HAPİSHANEDE ZİYARET ETMELİ
Mehmet Emin Özkan'ın sağlık sorunlarının önlem alınmazsa telafisi olanaksız sonuçlara yol açacağına dikkat çeken HDP'li vekiller, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na sundukları dilekçede, Mehmet Emin Özkan'ın tedavisinin yapılmadığına, hastaneye götürülürken kelepçelendiğini, hastanede kaldığı 3 gün süresince de kelepçeli olarak tutulduğunu hatırlattı.

HDP'li vekiller, dilekçede şu ifadelere yer verdi: "Bu nedenle derhal söz konusu cezaevi ile doğrudan iletişime geçilmeli, koşullar elverdiği ölçüde bir ziyaret gerçekleştirilmeli ve mahpusun içinde bulunduğu ağır hak ihlalinin sonlandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmelidir. Meydana gelecek olası bir yaşam hakkı ihlalinin sorumlusu kuşkusuz idare ve yönetim olacaktır. Bu bahisle Komisyona başvuru zarureti hasıldır."

ÖZKAN NE ZAMAN TAHLİYE EDİLECEK
HDP'li 55 milletvekili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sundukları soru önergesinde de 25 yıldır hapishanede tutulan ve beş kez kalp krizi geçiren 83 yaşındaki ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan'ın 4 kez anjiyo olduğunu; kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği, hafıza kaybı gibi sağlık sorunları bulunduğunu hatırlattı.

Özkan'ın temel ihtiyaçlarını tek başına giderebilecek durumda olmadığına dikkat çeken HDP'li vekiller, iki farklı kurumdan verilen 'hapishanede kalamaz' ve 'hapishanede kalabilir' şeklindeki birbirinden farklı görüş içeren rapora dikkat çekti.

Yürüyemez haldeki Özkan'a kelepçe takılarak hastaneye götürülmesi, hastanede yatağa kelepçelenerek tedavi edilmek istenmesi bilgisini aktaran HDP'li vekilleri, hapishanelerde 457'si ağır olmak üzere 1333 hasta tutsak olduğunu hatırlattı.

HDP'li vekiller, Adalet Bakanı Gül'e, "Kişisel ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayan ve yürümekte dahi zorlanan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan hakkında infaz ertelemesine karar verilecek midir? Ne zaman tahliye edilecektir" sorusunu yöneltti.