8 Mayıs 2024 Çarşamba

HDP'li Uca'dan Êzidî mezarlığının tahrip edilmesine tepki: Ölülerimize saygı duyun

Mardin'in Nusaybin'de bulunan 300 yıllık Hesen Beg Êzidî Mezarlığı'nın tahrip edilmesine tepki gösteren HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, "İnsanlığın gereği olarak ölülerimize saygı duyulmasını bekliyoruz" dedi.

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Êzidîlerin yaşadığı ve Bagok Dağı bölgesinde bulunan Çilesiz (Mezre Mihoka) Mahallesi'nde bulunan 300 yıllık Hesen Beg Êzidî Mezarlığı tahrip edildi. Mezar taşları ve hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermerlerin kırıldığı mezarlıkta, Êzidîlerin yerleştirdiği kimi semboller de parçalandı. Parçalanan semboller arasında Êzidîler için kutsal kabul edilen güneş ve tavus kuşu sembolleri yer alıyor.

Hesen Beg Êzidî Mezarlığı'nın tahrip edilmesine ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî mezarlarına yapılan saldırının ilk olmadığını belirtti. Uca, "İnançları gereği mezar açtırmayan Êzidîlere, en hassas değerleri üzerinden saldırılar gerçekleşiyor. Bu akıl almaz saldırılar, tarih boyunca inanç ve kültürlerinden dolayı katliama uğrayan, 73 fermana maruz kalmış ve göçe zorlanmış Êzidîlerin, yaşadıkları bölgelerde hedef tahtasında olduğu ve güvende olmadıkları gerçeğini gözler önüne sermiştir. Kendilerini, yaşadıkları topraklarda güvende hissetmeyen Êzidî halkı büyük bir endişeye kapılmaktadır" diye kaydetti.

Bu toprakların en kadim halklarından olan Êzidîlerin bu tür saldırılara maruz kalmasının önüne geçmenin devletin de temel görevlerinden biri olduğu ifade edilen açıklamada, "Sadece Êzidîlerde değil, bütün inanç ve kültürlerde ölülere saygı zorunlu ve insani bir gerekliliktir. Bunu yapanları şiddetle kınıyor, insanlığın gereği olarak ölülerimize saygı duyulmasını bekliyoruz.