28 Mart 2024 Perşembe

HDP'li siyasetçilerin gözaltı süresi uzatıldı

"Kobanê  soruşturması" kapsamında gözaltına alınan HDP'li siyasetçilerin gözaltı süresi uzatıldı. Ankara Adliyesi'ne getirilen siyasetçilerin avukatları ile görüşmelerine izin verilmedi.

Ankara merkezli yürütülen "Kobanê soruşturması" kapsamında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 2014 yılında Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu siyasetçiler, Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Savcılık tarafından ek gözaltı süre talebinin ardından mahkeme çıkarılan siyasetçilerin gözaltı süreleri uzatıldı.

Siyasetçiler, gözaltıların uzatılmasına karşı Sulh Ceza Hakimliği'nde tek tek savunma yaptı. Savunmalar sırasında avukatlar mahkeme salonuna alınmadı.

Avukatlara, müvekkilleriyle görüşmeleri için kısa süreliğine izin verildi.

ÖNDER'İN SAVUNMASI
Gözaltındaki siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder, MYK kararına karşı açılan soruşturma döneminde HDP'nin Meclis'teki İdari Amiri görevini yürüttüğünü belirterek, "İdare amirliği yapan partisinin hiçbir karar ve temsiliyet organında yer alamaz. Almama Anayasa mani oldu. 22 ameliyat geçirdim. Kayıtlarda, e-devlet de vardır. Daha önce 3 yıl 6 ay hapis cezası almıştım. Hakkımda hiçbir adli kontrol uygulanmamıştır. Cezamın onaylandığı ikinci gün kendim teslim oldum. Sonra AYM bozdu. Benim sağlığım iyi değil. Hiçbir tebligat olmadan savcılığa gelip, hakkımda bir şey var mı, ameliyat olacağım sıkıntı olur mu diye görüştüm. Nezarethane koşulları iyi değil, gözaltı süresinin uzatılmasını gerektirecek bir şey yok" dedi. 

GÜR: HUKUK DIŞI ARAMA
HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, avukat olduğunu ve evinin hukuk dışı bir şekilde arandığını aktardı. Gür, barodan bir temsilci getirilmediğini ve avukatların arama sırasında bulunmasına izin verilmediğini söyledi. Gür, e-imzasının yüklü olduğu bilgisayarı ve telefonuna el konulduğunu dile getirerek, avukatlık yasasına uyulması gerektiğini ve gözaltının uzatılacağı bir durum olmadığını kaydetti.

TAN: YARGILAMA DEVAM EDİYOR
Eski Milletvekili Altan Tan, aynı iddialarla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamasının devam ettiğini belirtti. Tan, gerekli ifadeler ve belgelerin dosyada mevcut olduğunu, gözaltı süresinin uzatılmasını gerektirecek bir şey olmadığını ifade etti.

BİLGEN: DAHA ÖNCE DE TUTUKLANDIM
Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise, dosya kapsamında 8 ay tutuklu kaldığını ve Anayasa Mahkemesi tarafından bırakıldığını anımsatarak, ek gözaltı talebinin kabul edilmemesini istedi.

Eski milletvekili Ayla Akat Ata da, 4 gündür hiç birşey söylenmeden gözaltında olduğunu, biran önce ifadelerin alınmasını talep etti.

Gözaltına alınan diğer siyasetçiler de daha önce ifade verdiklerini, savcılık tarafından çağrılmaları halinde ifade vereceklerini ve gözaltı süresinin uzatılmamasını istedi.

Savcılık talebini esas mahkeme, "soruşturma kapsamında delillerin toplanmasında güçlük yaşanmaması" iddiasıyla gözaltı süresini 4 gün daha uzattı. Hakimlik, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: ".. atılı suçun vasfı ve mahiyeti, dosyanın kapsamlı olması, şüphelilerin sayısının çok olması, delillerin toplanmasındaki güçlük dikkate alınarak, 4 gün uzatılmasına…"
 
Karar sonrası siyasetçiler yeniden Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.