18 Nisan 2024 Perşembe

HDP'li Özen Meclis'te lokma dağıttı

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen Meclis'te lokma dağıtarak "Alevi inancında Hızır doğanın gücüdür" dedi. Özen, Hızır orucunun tutulduğu günün "resmi tatil" ilan edilmesi için Meclis'e bir de kanun teklifi verdiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Hızır ayı vesilesiyle Meclis'te lokma dağıttı.
 
Hızır lokmasına HDP'nin yanı sıra CHP milletvekilleri de katılım gösterdi. Lokma öncesinde çerağ yakılıp ardından gülbeng okundu. 
 
Her inancın kendine has kutsal değerleri olduğuna dikkat çeken Özen, "İnanç ve kültürlerde yer alan bu değerlerin yaşatılması inancın mensuplarına huzur verir, mutluluk verir. Kadim bir inanç olan Aleviliğin kendisine has inanç ve ritüelleri vardır. Bunların başında Hızır anlayışı gelmektedir. Yaşadıkları coğrafyaya, ekonomik, sosyolojik ve kültürel sıkıntıdan kaynaklı oluşturulan ortak değerlere bağlı kalmışlar ve var ettikleri değerlerle bir taraftan tatmin olurlarken diğer taraftan da kendi oluşturdukları değerlerden medet beklemişlerdir" dedi.
 
'HIZIR UMUTTUR'
 
Hızır'ın Alevi inancındaki önemine de değinen Özen, "Alevilerde Hızır, ihtiyaç duyduklarında yani darda kaldıklarında çağırdıkları manevi bir güçtür. Ancak yaşadıkları dönem itibariyle o kadar çok sorun yaşamışlar ki; ve yaşadıkları her olumsuzluk anında çağırdıkları Hızır'a farklı bir misyon yüklemişler ve farklı sıfatlar vermişlerdir. Bazen boz atlı olmuş, bazen ak sakallı pir olmuş, yeri gelmiş dilenci kılığına sokulmuş, yeri gelmiş güvercin donunda dolaşmış" diye konuştu.
 
Alevi inanç ve öğretisinin temel taşlarından birisi olan Hızır'ın, darda kalanlara kurtarıcı olduğunu kaydeden Özen, şunları söyledi: "Hızır Sevdalılara umuttur. Zalimlere karşı mazlumların gücüdür. Tipide dumanda, selde afetlerde kurtarıcı, yardım edendir. Açları doyuran, bekarların evlenmesine vesile olan. Hastalara şifa dağıtan, Bereket dağıtandır, Yetimin, mazlumun hakkını yiyenlere karşı duran bir güçtür. Dolayısıyla Alevi inancında Hızır doğanın gücüdür. Bu inanç da Aleviliğin temelini oluşturmaktadır. Hızır Alevi inancına göre Hakkın kendisidir. Hızır Haktır. Hak insanın kendisindedir. İnsan Haktır. Enel hak demesini bilmiştir."
 
RESMİ TATİL İLAN EDİLSİN
 
Özen, Aleviler için manevi anlamı olan Hızır orucunun, her yıl Şubat ayının ikinci Perşembe gününe denk geldiğini aktararak bu günün "resmi tatil" ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.
 
HDP milletvekili Özen, "Hızır Orucu Günü'nün dini bayramlar arasına almak ve o günü resmi tatil olarak kabul etmek Alevilerin inançlarını rahatlıkla ve gerektiği gibi yaşamalarının yanı sıra, toplumsal barışa, huzura ve dayanışmaya önemli bir katkı sunacaktır. Böylece Anayasamızın, din ve vicdan hürriyeti konusunda eşitlik ilkesine uyulmuş olunacaktır" dedi.