18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP'li kadınlardan 'hep birlikte mücadele' çağrısı

HDP Kadın Meclisi'nin "Kadın mücadelesi her yerde" kampanyası kapsamında Şişli'de açıklama yapıldı. Çeşitli dillerden dövizler hazırlayan kadınlar, "Hep birlikte mücadele" çağrısı yaptı.

HDP Şişli Kadın Meclisi, Osmanbey Metro durağı önünde Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Ermenice "Kadın mücadelemiz her yerde" dedi.

Eyleme katılan HDP Milletvekili Dersim Dağ, AKP-MHP iktidarının cinsel istismara af getirecek düzenlemeyi uzun süredir gündemde tuttuğuna vurgu yapıldı. 4+4+4 sistemi, müftülüklere nikah kıyma yetkisi, lise öğrencilerin nişanlanabilmesi düzenlemelerini hatırlatan Dağ, AKP iktidarının uzun süredir cinsel istismarının meşrulaştırmaya çalıştığını belirtti. 

Kadınların mücadelesiyle şimdiye kadar yasanın geçirilmediğini söyleyen Dağ, "Şimdiye kadar başaramadılar şimdi de başaramayacaklar. Çocuk istismarının affı olmaz. Çocuk istismarı meşrulaştırılamaz. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi her yerde" diye konuştu. 

'NORMALLERİ FAŞİZM, CİNSİYETÇİLİK'
Dağ'ın ardından Şişli Kadın Meclisi adına açıklamayı Ani Kak okudu. 

Açıklamada dünyanın her yerinde nefret söylemleri, ırkçılık ve kadınların kazanımlarına saldırı uygulandığı hatırlatılarak, Türkiye'de de AKP-MHP ittifakının pandemiyi fırsata çevirdiği kaydedildi. 

Kayyum saldırılarına, halkın seçtiği milletvekillerinin vekilliğinin düşürülmesine ve mücadele yürüten kadınlara yönelik saldırıların yoğunlaştığına dikkat çekilen açıklamada, "Kadın düşmanı politikalarla ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarı beslendiği erkek egemenliği üzerinden 'normalleşme' adı altında yıllarca binbir emekle, mücadele ederek elde ettiğimiz kazanımlarımıza gözünü dikmiş durumda. Biz kadınlar biliyoruz ki, bunların 'normal' dediği faşizmdir, cinsiyetçiliktir, kadın düşmanlığıdır. Onların normal diyerek kazanımlarımıza yönelen saldırılarına karşın biz kadınların da direnişi ve mücadele kararlılığı vardır" dedi. 

Meclis'e getirilmek istenen istismar yasasına da dikkat çekilen açıklamada, "AKP-MHP erkek ittifakı bilsin ki; çocuklarımızı, kazanılmış haklarımızı onların insafına terk etmeyeceğiz. Biz kadınlar biliyoruz ki birlikteysek güçlüyüz. Bizi yaşatacak olan kadın dayanışmamız ve mücadelemizdir. Tüm kadınlara çağrımızdır; gelin hep birlikte mücadelemizle erkek iktidarların korkusu olalım. Yaşanabilir bir dünya için kadın kazanımlarımızı gasp ettirmeyelim" ifadeleri kullanıldı.