17 Mayıs 2024 Cuma

HDP'li kadınlar tarlada çalışan kadınlarla buluştu

HDP Kadın Meclisi'nin Kadın Yoksulluğuna Hayır kampanyası kapsamında buluşmaları devam ediyor. HDP'li kadınlar, tarlada çalışan kadınlarla bir araya geldi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Kadın Yoksulluğuna Hayır kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği buluşmaların Serhat ayağı 3. gününde. Bu kapsamda Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan domates tarlalarında çalışan kadınlarla buluşuldu. Heyette, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Oya Ersoy, HDP Kadın Meclisi'nden Mukaddes Erdoğdu, Kadın Koordinasyonu'ndan Feray Mertoğlu, Tülay Koçak ile Hazal Karabey, Parti Meclisi'nden Hatice Akdağ ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Hacer Karaoğlan yer aldı.

Heyet, ilçeye bağlı Girfeqi tepesi eteklerinde domates tarlalarında domates fidesi eken kadınlarla sohbet etti. Saat 05.00 ile 18.00 arası çalışan kadınlar çalıştıkları saatler arasında sadece yemek için ara verdiklerini aktardı. Günlük sadece 80 TL ücret alabilen kadınlar, "Burada alabildiğimiz ücretle bazen evin mutfak ihtiyaçlarından sadece yağ alabiliyoruz. Evde kimi 9 kimi 11 kişilik nüfus var. Tek gelirimiz tarladan aldığımız ücretle geçiriyoruz. Sigortamız yatırılmıyor. Sadece geçimimizi sağlamak istiyoruz hiç bir talebimiz yok. Gün boyu tarlada çalıştıktan sonra evde yemek yapıyorum, temizlik yapıyorum. Dinlenecek zamanım olmuyor" sözleriyle şikayetlerini anlattı.

Tarlada çalışan bir lise öğrencisi de "Lise öğrencisiyim tarlaya geldiğim için ders çalışamıyorum. Tek isteğim okumak bir meslek sahibi olmak. Annemle birlikte çalışıyoruz. Tüm zamanım burada geçiyor. Emeğinizin karşılığını alamıyoruz. Ama mecbur bu işi yapmak zorundayız" dedi.

'BAZEN DOMATES ÇIKANA KADAR PARA VERİLMİYOR'
Domateslerinin tarladan 50 kuruşa alındığını ve pazarda, markette 6 -7 liraya satıldığını söyleyen kadınlardan biri, "Evde bahçe var orada da çalışıyoruz. Çocuklarım var ama. Biri derse girerken öbürü derse giremiyor. Tablet olmadığı için. Sigorta yok güvence yok. Aylık veriliyor. Hafta da bir bazen ayda bir paralarımız veriliyor. Bazen de domates çıkana kadar para verilmiyor. 5 çocuğum var hepsi öğrenci ama eğitim alamıyorlar. Aldığımız para yetmiyor. Çocuklara yetiştiremiyorum. Eşim çalışmıyor. Bu kadar saat çalışıyoruz 80 lira alıyoruz. Bu para ile doğru düzgün bir şey alamıyoruz. Sigorta hiç bir şey yok" derken, bir kadın da "4 çocuğum var. Eşimden ayrıyım. Çocuklarıma ben bakıyorum. Evim Tatvan'da. Sabah 05.00'de kalkıyorum akşam 18.00-19.00'a kadar çalışıyorum. Eve gidip bu defada çocuklarla ev işleriyle uğraşıyorum. Tek başıma çocuklarıma bakmaya çalışıyorum. 5 kişi bir odada yatıyoruz. Aldığımız günlük 80 TL. Bu para yetmiyor bize. Elimden geldiğince yettirmeye çalışıyorum. Ama yetmiyor" şeklinde konuştu.

Kadın Meclisi heyeti, domates tarlalarında çalışan kadınların sorunlarını dinledikten sonra Serhat bölgesindeki ziyaretlerini tamamladı. Heyet önümüzdeki günlerde kampanya buluşmalarına devam edecek.