5 Mayıs 2024 Pazar

HDP'li kadınlar polis engeline rağmen 8 Mart'ın startını verdi

8 Mart çalışmalarının startını vermek isteyen HDP Ankara İl Kadın Meclisi polis tarafından engellendi. Her gün kadınlar katledilirken kadın partisi olan HDP'nin engellenmek istendiğini kaydeden kadınlar, kadın ittifakını ve kadın dayanışmasını en güçlü şekilde büyüteceklerinin altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Kadın Meclisi, "Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı" şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün startını vermek için HDP Ankara İl Örgütü önünde bir araya geldi. Burada basın açıklaması yapmak isteyen kadınları polis engelledi. Bunun üzerine kadınlar HDP Ankara İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, kadınlar her gün katledilirken, iktidarın şiddeti önlemek yerine İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek şiddeti meşrulaştırdığını kaydetti.

Şiddet faillerine cezasızlık uygulanırken, özsavunmasını kullanan kadınların en ağır cezalara çarptırıldığını söyleyen Bayramoğlu, "Deniz Poyraz yoldaşımız İzmir il binamıza yapılan saldırıda katledilmişti. İpek Er cinayeti ve Gülistan Doku'nun kaybettirilmesi ise bir diğer kirli siyaset yöntemi olarak tarihe geçmiş, kolluk eliyle işlenen bu suçlara göz yumulmuştur" şeklinde konuştu.

Derinleşen ekonomik kriz ve savaşa rağmen kadın mücadelesinin yükselerek devam ettiğine dikkat çeken Bayramoğlu, "Kapatma davalarıyla, kumpas davalarıyla bir kadın partisi olan HDP'yi en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz. Kurmaca iddianamelerle mahkeme salonlarında yargılanan değil yargılayan olmaya devam edeceğiz. Partimizde hayata geçirdiğimiz kadın özgürlükçü politikaları, eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet sistemini, tüm baskı ve tutuklamalara rağmen, kadın mücadelesini ve örgütlülüğünü güçlendirmeye geri atmayacağız" dedi.

Bayramoğlu, şunları kaydetti: "Toplumu kutuplaştıran, sadece iki seçenek varmış gibi algı oluşturan, içinde kadının sesinin olmadığı ittifaklara karşı demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü bir arada ortak yaşamı savunarak, 3. yolu esas alarak, kadın ittifakını ve kadın dayanışmasını en güçlü şekilde büyüteceğiz."

Basın toplantısı "Yaşasın 8 Mart" sloganları ile sona erdi.