23 Nisan 2024 Salı

HDP'li kadınlar Melek Ayaz için eylemdeydi

HDP Kadın Meclisi, İstanbul'da katledilen Melek Ayaz için eylem yaptı. Şirinevler Yürüyüş Yolu'nda yapılan eylemde, kadın katliamlarını durdurmak için mücadele edeceklerini söleyen kadınlar, "Yasta değil isyandayız" dedi. Melek'in ailesi, kadın örgütleri ve avukatlara yürütecekleri adalet mücadelesine destek olmaları çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi ve Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisi, Silivri'de 18 Ocak günü katledilen Melek Ayaz için eylem yaptı.

Şirinevler Yürüyüş Yolu'nda buluşan kadınlar, Kürtçe ve Türkçe "Melek Ayaz isyanımızdır" pankartı açtı, erkek-devlet şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarını taşıdı.

'KADIN CİNAYETLERİ POLİTİK'
Kadınlar adına açıklamayı okuyan HDP Genç Kadın Meclisi'nden Deren Kadem, "Dün nasıl sokakları doldurduysak bugün de sokakları dolduruyoruz. Çünkü kadın cinayetlerinin politik olduğunu biliyoruz. Kadınlar olarak isyandayız. Çünkü kadınlar her gün erkekler tarafından katledilmeye devam ederken hala hiçbir önlem alınmıyor" dedi.

'ÖFKELİYİZ'
İktidarın pandemi sürecinde şiddeti önleyici uygulamaları hayata geçirmek yerine kadınların haklarına saldırdığını hatırlatan Kadem, "Kadın kurumlarına ve kadınlara saldıracağınıza şiddete karşı acil önlem alın. Kadınların ortak talebi olan 6284 sayılı yasayı ve İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın" çağrısında bulundu.

Kadınların öfkeli olduğuna dikkat çeken Kadem, "Erkek egemen iktidarın makbul olmayan herkese, her kimliğe karşı nefreti meşrulaştırması, kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik şiddeti her geçen gün tırmandırıyor. Bir yandan kadınların haklarına yönelik saldırılar artarken, kadına yönelik şiddet meşrulaştırılırken, cezasız kalırken, öbür yandan kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlerine yönelik saldırılar devam ediyor, kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadınlar tutuklanıyor" diye konuştu.

'KATLEDİLEN, ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLAR İÇİN BURADAYIZ'
Katledilen, şiddete uğrayan kadınlar için alanlarda olmaya devam edeceklerini kaydeden Kadem şunları söyledi: "Tüm bu politikalara karşı kadınların alanlarda olduğunun altını çizen Deren, "Melek için, Nesiba, İpek için buradayız. Kaybedilen Gülistan Doku için buradayız. Katledilen, şiddete uğrayan tüm kadınlar için buradayız ve kadın düşmanlarına sesleniyoruz: Yasta değil isyandayız."
 
Eylem, "Melek Ayaz isyanımızdır", "Jin jiyan azadî", "Bijî tekoşina jina" sloganlarıyla sona erdi.

MELEK'İN AİLESİNDEN KADINLARA ÇAĞRI
Jinnews'e konuşan Melek Ayaz'ın ailesi, "pişmanlık" kılıfıyla suçtan kurtulmaya çalışan fail Süleyman Güngörmüş'ün en ağır cezayı almasını istedi. Aile adalet mücadelesinin kazanılması için kadın örgütlerine ve avukatlara davaya sahip çıkma çağrısında bulundu.

ÖLDÜĞÜNDEN EMİN OLMAK İÇİN 10 SAAT BEKLEMİŞ
Şimal Yazıcı, ablasının evliliği süresince şiddete maruz kaldığını fakat kimseyle paylaşmadığını söyledi. Yazıcı, "Daha önce de ablamı öldürme girişiminde bulunmuş. Bayıltana kadar boğazını sıkmış öldü sanıp bırakmış. Yani daha önce de ablamı katletmeye çalışan birisi" diyerek yaşananları anlattı.

Katilin suçtan kurtulmak için gerekçeler ürettiğini vurgulayan Yazıcı, "Ablam astım hastasıydı. Bunu bildiği için boğarak öldürmüş. İfadesinde 'bir anlık sinirle işlediğini ve pişman' olduğunu söylüyor. Saat 10.00 gibi bu olay gerçekleşiyor ve Melek'i evde bırakıp gidiyor. 10 saat sonra eve geliyor ve gidip polise teslim oluyor. Ablamızın öldüğünü biz akşam öğrendik. Öldüğünden emin olmak için 10 saat dışarıda dolaşıyor ve bekliyor" dedi.

Melek'in katilinin yargılanması için sosyal medyada yapılan paylaşımların altına katilin akrabalarının ablasını suçlayan yorumlar eklediğini belirten Yazıcı, "Biz failin en ağır ceza ile yargılanmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
'SESİMİZE SES OLUN'
Kamuoyuna çağrıda bulunan Yazıcı, "Sesimizi duyurmaya yardımcı olsunlar. Ses olsunlar, sesimiz olsunlar. İnfial uyandıralım. İnfial yaratalım ki başka canlar yitip gitmesin. Kadın cinayetleri öyle bir hal aldı ki kanıksadık artık. Her akşam televizyondan kadın cinayetine denk geliyor ve nötr izliyoruz. Ama bunu meşrulaştırmasınlar daha fazla. Cezalar caydırıcı olsun ve önüne geçelim. Bundan sonra bizler de her kadın cinayetinde ailelerin yanında olacağız. Kadınlara çağrımız da duruşma günü bizleri yalnız bırakmasınlar" sözleri ile avukatlara ve kadın örgütlerine davaya sahip çıkma çağrısında bulundu.

'KIZIM ÖLDÜRÜLEN SON KADIN OLSUN'
Kızını kaybetmenin acısını yaşayan Peyruze Ayaz da, Süleyman Güngörmüş'ün kızını daha önce de iki defa öldürmeye çalıştığını söyledi.

"Ben adalet istiyorum" diyen anne Ayaz, "Bu adam en ağır cezayı alsın. Benim kızım son öldürülen kadın olsun. Melek'in annesinin yüreği yandı başka annelerinki yanmasın" dedi.