20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP'li kadınlar Mahsa'nın fotoğrafını Diyarbakır surlarına astı

İran'da katledile Mahsa Amini için HDP Kadın Meclisi Diyarbakır surlarında eylem yaptı. Eylemde söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İran ve Rojhilat'ta direnen kadınları selamladı. Eylemde, Mahsa'nın fotoğrafının yer aldığı pankart Diyarbakır surlarına asıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Kadın Meclisi, İran'da polis işkencesiyle katledilen Mahsa (Jîna) Amini için Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Mardin Kapı'da eylem yaptı.

Mahsa'nın fotoğrafının yer aldığı "Serhildana jînan silav dikin jin jîyan azadî" yazılı pankartının açıldığı eyleme HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Remziye Tosun, Dersim Dağ, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dilan Dirayet Taşdemir ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok, Rosa Kadın Derneği üyeleri de katıldı.

Mahsa Amini'nin fotoğrafları ile Türkçe, Arapça, Farsça ve Kürtçe, "Ji qirkirina jînan re na" yazılı dövizler taşıyan kadınlar sık sık "Jin jîyan azadî", "Rojhilat'ta direnen kadınlara bin selam", "İran'da direnen kadınlara bin selam", "Bijî berxwedana Jîna" sloganlarını attı.

'KADINLAR ÖNCÜLÜĞÜNDE SERHİLDAN BAŞLATILDI'
Eylemde söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Jîna'nın erkek egemen sisteme itiraz ettiği için katledildiğini söyledi. Başaran, "Bugün Türkiye ve Kürdistan'da kadınlar militarist, tekçi, cinsiyetçi ve milliyetçi iktidar tarafından katlediliyor. Kadınlar erkeklerin hedefi haline getiriliyor. Erkek egemen sistem sonucunda her gün kadınlar tacize, tecavüze uğruyor. Jîna'nın katledildiği günden bu yana Rojhilat ve İran'da kadınların öncülüğünde bir serhildan başlatılmış durumda" dedi.

'İRAN VE ROJHİLAT'TA DİRENEN KADINLARA SELAM OLSUN'
İran ve Rojhilat'ta başlatılan eylemlerin iktidar tarafından zor aygıtlarıyla bastırılmaya çalışıldığını belirten Başaran, eylemlere yönelik saldırılarda da onlarca kişinin katledildiğini fakat halkın direnmekten vazgeçmediğini vurguladı.

"İran'da ve Rojhilat'ta baş eğmeyen ve direnen kadınlar başta olmak üzere herkesi selamlıyoruz" diyen Başaran, kadınların özgürlüğünün toplumu özgürleştireceğini söyledi. Özgürlük mücadelesi vermeye devam edeceklerini kaydeden Başaran, "Sözümüz olsun 'jin jîyan azadî' dünyanın dört bir yanında yükselmeye devam edecek. Hiçbir güç kadınların iradesi ve itirazı önünde duramayacaktır. Ne İran rejimi ne de bu ülkede uygulanan tekçi rejim kadınların mücadelesine geri adım attıramayacak. Özgürleşen biz olacağız. Toplumu özgürleştiren biz olacağız. Selam olsun İran ve Rojhilat'ta direnen kadınlara" dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, Mahsa Amini'nin fotoğrafının yer aldığı pankartı Mardin Kapı'ya astı.

Eylem alkış ve zılgıtlarla son buldu.