20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP'li kadınlar, 'kadınlar için adalet' istedi

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde kadın tutuklular için adalet talebiyle açıklama yapmak isteyen HDP Kadın Meclisi üyeleri polis tarafından engellenmek istedi. Kadınlar polis tarafından alandan uzaklaştırılırken HDP'li kadın vekiller, "Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Kadınlar daha sonra Cevahir AVM önüne giderek açıklamalarını burada yaptı.

HDP Kadın Meclisi, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde eylem yaptı.

Eyleme katılan HDP üye ve yöneticisi kadınlar, Kağıthane Kaymakamlığı'nın aldığı yasak kararı gerekçe gösterilerek alana alınmadı. HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Muazzez Orhan, Dilşat Canbaz Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Serpil Kemalbay ve Oya Ersoy, "Kadın tutsaklar için adalet" talebiyle eylemlerini yaptı.

"Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlara değil katillere barikat", "Faşizme karşı omuz omuza", "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganlarını atan kadın vekiller, polisin engellemesine tepki gösterdi.

HDP'li Züleyha Gülüm, polis müdahalesine "Kadınlar için adalet demek amacıyla toplandık. Bugün burada gördüğünüz kadın düşmanı siyasetin göstergesidir" dedi.

HDP Kadın Meclisi üyelerinin alana sokulmaması üzerine HDP Kadın Meclisi açıklamayı Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi önüne taşıdı. Türkçe-Kürtçe, "Erkek adalet değil kadınlar için gerçek adalet" yazılı pankartın taşındığı eylemde HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran konuşma yaptı.  

'İKTİDAR ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİNİN SAVUNUCULUĞUNU YAPIYOR'
Adalet Sarayının, Sarayın ablukası altında olduğuna dikkat çeken Başaran, İstanbul Adliyesi önünden erkek egemen iktidara diz çökmedikleri, biat etmedikleri için hapishanelerde rehin tutulan Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven, Ayşe Gökkan için basın açıklaması gerçekleştirmek istediklerini hatırlattı.

Kadın katillerini, taciz ve tecavüz eden erkekleri koruyan yargının, erkek egemenliğinin savunculuğu yaptığına işaret eden Başaran, "Ve biz bu sesleri yükseltmeye çalışırken, kadınlar alanlarda, meydanlarda mücadele ederken zor aygıtıyla sürekli bir biçimde karşı karşıya kalıyor. Kadınlar gözaltılarla, tutuklamalarla ve bu da yetmezmiş gibi her türlü işkenceyle karşı karşıyalar" diye konuştu.

Kadınlara uygulanan çıplak arama işkencesine de değinen Başaran, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in Meclis'te yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Başaran, "Devlet eliyle, iktidar eliyle, kolluk eliyle, cezaevlerindeki yetkililer eliyle kadınlara başta olmak üzere çıplak arama işkencesi vardır ve biz bununla mücadele etmeye devam edeceğiz. Yargınız da, kolluğunuz da, oluşturduğunuz barikatlar da bu mücadeleyi vermemizden bizi alıkoyamayacak" dedi.

'ERKEK EGEMEN YARGINIZI BİZ KADINLAR YARGILAYACAĞIZ'
Kadınların erkek egemen yargının karşısına dikileceğini söyleyen Başaran şunları söyledi: "Karşınıza dikileceğiz, bizi yargılamak istediğiniz, adliye saraylarında kadınlar olarak sizin erkek egemen yargınızı biz yargılayacağız. Sizin bizi yargılamaya gücünüz yetmeyecek. Cezaevlerine kapattığınızda, sizin o dört duvarlarınız arasında ses yükseltmeye devam edeceğiz. Sesimizi kısmaya çalıştığınızda işte burada bizim yaptığımız gibi dışarıdaki yoldaşlarımızın sesi olacağız. Ama kadın mücadelesi geri adım atmayacak. Kadın mücadelesi elbette başarıya ulaşacak. Tıpkı bugün olduğu gibi. Çağlayan Adliyesi'ni abluka altına almış olabilirsiniz, kadınların sesini kısmaya çalışıyor olabilirsiniz; ama başaran biz olacağız, başaran kadınlar olacak. Sizin bütün suçlarınızı uluorta döktükten sonra asıl biz bu ülkede gerçek kadın özgürlükçü sistemi kuracağız. Buradan cezaevlerindeki bütün yoldaşlarımıza, buradan esaret altında rehin olarak tutulan kadın yoldaşlarımıza, öz savunmasını gerçekleştirdiği için tutuklanan, yargılanan kadınlara, çıplak arama işkencesine karşı direnen kadınlara selam olsun."