18 Nisan 2024 Perşembe

HDP'li kadınlar direnişteki Migros Depo ve Baldur işçilerini ziyaret etti

Gebze'de direnen Migros Depo ve Baldur işçilerine dayanışma ziyareti yapan HDP'li kadınlar, işçilerin yaşadığı sorunları dinleyerek, çözüm önerileri sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Kadın Meclisi, Gebze'de bulunan Şekerpınar Organize Sanayi'de direnen işçileri ziyaret etti. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Dilşad Canbaz Kaya'nın da eşlik ettiği ziyaretlerde "Yaşasın kadın dayanışması", "Direne direne kazanacağız" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

GÜLÜM: İŞÇİLERİN SORUNU SALGIN İLE ARTTI
Kadınlar ilk olarak ücretsiz izne, mobbing ve tacize karşı 13 gündür kurdukları çadırda nöbet tutan Migros Depo işçilerini ziyaret etti. Ziyarette yapılan konuşmalarda kadın işçilerin yaşadıkları sorunlara değinildi. Burada konuşan Züleyha Gülüm, işçilerin sorunlarının salgınla birlikte arttığına işaret ederek, salgının işçilere saldırı için bahane olarak kullanıldığını söyledi. İktidarın salgını ve var olan ekonomik krizi işçilerin üzerine yıkarak aşmaya çalıştığının altını çizen Gülüm, işçinin ise umurunda olmadığını vurguladı.

Gülüm, "Çalışma Bakanlığı'nın burada olması gerekiyor. Bu duruma bir çözüm üretmesi gerekiyor. Ama böyle bir tavır göremiyoruz. Sorun sadece buranın sorunu değil. Tüm işçilerin sorunudur. İşçileri ağır koşullarda çalıştırıyor. Bu koşullarda sendika da istemiyor. Bu sorunlara karşı ortak bir direniş hattı kurmak gerek. Yoksa bu krizin yükü işçilere, en çok da kadınlara yıkılacak" dedi. Yapılan konuşmaların ardından halaylar çekildi. Daha sonrasında direniş çadırına geçilerek, kadın işçilerin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

BALDUR GREVİ ZİYARET EDİLDİ
Kadınlar ardından Baldur Süspansiyon işçilerini ziyaret etti. Burada onları karşılayan grevdeki işçiler, greve çıkma nedenlerini anlatarak, grevlerinde 26. günü geride bıraktıklarını belirtti. Dayanışmaya gelen dostlarının olmasının kendilerine güç verdiğini dile getiren işçiler, kadınlara teşekkürlerini iletti.

'İŞÇİDEN YANA DEĞİLLER'
Burada da direnişi selamlayarak sözlerine başlayan Gülüm, emek haklarına, sendikalara yönelik ciddi saldırıların olduğunu belirterek, salgının faturasının işçilere kesilmeye çalışıldığını dile getirdi. Gülüm, yapılanlarla sendikasızlaştırılmak, yalnızlaştırılmak istendiklerini söyleyerek, "Bu yalnızlık içerisinde emeğimizi daha yoğun sömürmek istiyorlar. Haklarımızı gasp etmek istiyorlar. Sendikalı işleri çeşitli gerekçelerle işten atıyorlar. Güya işten çıkarma yasak ama başka gerekçelerle insanları geçim kaynaklarından mahrum bırakıyorlar. işçiden, emekçiden yana bir iktidar göremiyoruz. Önümüzdeki dönem çok daha yoğun bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kalacağız. Böyle bir ortamda direnişiniz kıymetli" diye belirtti.

Konuşmaların ardından grev çadırında çaylar içilerek işçilerin sorunlarını dinleyen kadınlar, işçilerin yanında olduklarını söyleyerek alandan ayrıldı.