19 Mayıs 2024 Pazar

HDP'li kadınlar Aydın'da güvencesiz işlerde çalışan kadınlarla buluştu

HDP Kadın Meclisi "Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyası kapsamında bugün Aydın'daydı. Çilek tarlası ve sepet örme işinde çalışan kadınlarla buluştu.

HDP Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyası kapsamında Ege illerindeki çalışmalarını sona erdirdi. İki gün boyunca İzmir'de çalışma yürüten HDP Kadın Meclisi heyeti bugün Aydın'daydı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Serpil Kemalbay, HDP Kadın Koordinasyonu üyeleri Semiha Şahin, Feray Mertoğlu, Berna Çelik, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve HDP il yöneticilerinden oluşan heyet, Aydın'da çilek tarlasında çalışan ve kamıştan hasır sepet yapan kadınları ziyaret etti. Kadınlar, heyete özellikle pandemi sürecinde derinleşen yoksulluk koşullarını anlattı.

'SERVİS ÜCRETİ PARAMIZDAN KESİLİYOR'
Buluşmaların üçüncü gününde Aydın'da ziyaretler gerçekleştiren heyet, ilk olarak çilek tarlasındaki kadınlarla görüştü. Çilek tarlasında güvencesiz, sigortasız çalışan kadınlar, "Günlük 70 lira yevmiye alıyoruz. Gidebileceğimiz bir tuvalet bile yok. Yemeğimizi ve suyumuzu evden getiriyoruz. Bizi buraya taşıyan servisin parası da günlük paramızdan kesiliyor" diyerek çalışma koşullarını anlattı.

Tarlada çalışan bir kadın, Van'ın Saray ilçesinde belediyede çalışan eşinin 2014 kayyum döneminde işten atılması üzerine Aydın'a taşındıklarını söyledi. Eşinin Bodrum'da çalıştığını söyleyen kadın, küçük çocuklarını bırakacak kimse olmadığını, bu yüzden onları evde bırakarak tarlaya geldiğini anlattı. Kadınlar güvenceli ve insani koşullarda çalışmak istediklerini belirtti.

'İNSANI KOŞULLARDA ÇALIŞMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ'
Heyet, Söke'de ise hasır şemsiye yapan kadınlarla buluştu. Çalıştıkları atölyelere yakın çadırlarda kaldıklarını söyleyen kadın işçiler, "Buraya oy zamanı gelenler oluyor, ancak hiçbiri seçim sürecindeki vaatlerini yerine getirmiyor" dedi.

Yaptıkları iş nedeniyle omuz ve sırt ağrıları yaşadıklarını, ellerinin kesildiğini anlatan kadın işçiler, hasır şemsiye yapmak için kullandıkları malzemelerin, ürünleri sattıkları fiyattan daha fazlasına mal olduğunu söyledi. Kadınlar kalacak yer ve temiz çalışma alanı talebinde bulundu.

Ege'deki "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarını sonlandıran HDP Kadın Meclisi, önümüzdeki günlerde buluşmalarını başka bölgelerde sürdüreceklerini açıkladı.