19 Mart 2024 Salı

HDP'li genç kadınlar kadın üniversitelerine karşı 'mor seferberlik' başlattı

HDP Genç Kadın, iktidarın dayattığı 'kadın üniversiteleri'ni istemediklerini belirterek, "Şimdi geleceksizleştirilmiş makbul kadın olmamızı isteyenlere inat sokaklardan kampüslerden taşmanın vaktidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi, "Ayrımcılık ve geleceksizlik yuvası olan kadın üniversitelerini istemiyoruz" dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısına HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, HDP PM üyesi ve Gençlik Meclisi üyesi genç kadınlar katıldı.

'İTAAT EDEN BİR TOPLUM YARATILMAK İSTENİYOR'
Basın toplantısında konuşan HDP Milletvekili Dağ, 20 yıldır iktidarın 'makbul kadını yaratmak' için eğitim sistemini kullandığını söyledi, "Kadın üniversitelerinin niçin açılmak istendiğini biliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev ekonomisi, hemşirelik gibi kadına sınırlar çizen bir eğitimin verildiği üniversiteleri örnek alarak kadın üniversitelerinin iyi olacağını öne sürdü. Toplumu genç kadın şahsında itaatkar hale getirmek için eğitim kullanılıyor. İktidarın zihniyetinden kadın yaklaşımından da bildiğimiz gibi kadın üniversitelerinin açılması kritik bir noktadadır" dedi.

Dağ, kadın üniversiteleriyle genç kadınların toplumdan soyutlanmak, ev içine hapsedilmek istendiğine vurgu yaparak, "HDP Kadın Meclisi olarak kadın üniversitelerine ihtiyacımız olmadığını, eğitimin toplumsal kalıplarını yıka yıka, toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren bir eğitim istediğimizi, makbul kadın olmayacağımızı bir kez daha söylüyoruz. Kadın üniversitelerine karşı demokratik özgür özerk bir üniversite için mücadelemizi yürüteceğiz. Kadın üniversitelerini reddediyoruz" diye kaydetti.

'AKP EĞİTİMLİ ANNELER YARATMAK İSTİYOR'
Basın metnini HDP Genç Kadın Meclisi Koordinasyonu üyesi Esengül Kılıç okudu. AKP iktidarının 20 yıllık süre boyunca eğitim politikalarıyla itaatkar nesil yetiştirmek istediğini söyleyen Kılıç, "AKP hükümeti bu kirli politikasını, eğitim sistemini gerici, yobaz cemaat ve vakıflara peşkeş çekmeyi denemişse de liseli ve üniversiteli gençlerin direnci ile hayal kırıklığına uğramıştır. AKP öncesinde de antidemokratik ve antibilimsel eğitime, cinsiyetçiliğe gençlik mücadelesinin dinamik halkası olan üniversiteli kadınlar olarak hep karşı durduk, kampüslerimizde bu duruma engel olmaya çalıştık. Ancak AKP iktidarı kadınları yalnızca 'eğitimli anne', 'ev ekonomisine destekçi eş' ,'astronot olma hayali kuran bayanlar' olarak görmek istediği için yeni bir eğitim politikasıyla karşımıza çıkmaktadır" diye kaydetti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Kadın Üniversiteleri' projesini eleştiren Kılıç, Dünya Ekonomi Forumu'nun açıkladığı 2018 Dünya Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda 149 ülke içinde Japonya'nın 110'uncu sırada olduğunu aynı rapora göre Japonya'nın, kadınların "eğitime erişebilirlik" kriterinde dünya sıralamasında 64'üncü sırada olduğunu hatırlattı.

'CİNS ÖZGÜRLÜKÇÜ, BİLİMSEL, ANADİLDE, DEMOKRATİK EĞİTİM'
AKP hükümetinin eğitim politikası üzerinden Japonya'yı örnek alarak cinsiyet eşitsizliğine dayalı bir toplumsal model oluşturmaya çalıştığının altını çizen Kılıç, "Bizler cins özgürlükçü, bilimsel, anadilde ve demokratik bir eğitim sistemi istiyoruz. Bunun dışında cinsiyetçi, gerici, tekçi ve sürdürülebilirliği olmayan eğitim politikalarının çözüm olamayacağını bir kez daha dile getiriyoruz. AKP hükümeti iktidarı boyunca sürekli deneyimledi ve hala deneyimlemeye devam ediyor. Bizler, kadınların ve LGBTİ+'ların ayrımcılığa maruz kalmadığı üniversiteler; gençlerin dar, muhafazakar kalıplara sokulmadığı, yeteneklerinin ve enerjilerinin açığa çıkarıldığı üniversiteler istiyoruz. İktidarın yandaşlarına peşkeş çekilmeyen, bilimin ve gerçeğin verilerine göre öğrenimin verildiği üniversiteler istiyoruz. Kayyumlar ile yönetilen değil kendi rektörünü kendisi seçen üniversiteler istiyoruz. Tek bir dilin dayatılmadığı, herkesin kendi anadilinde eğitim görebileceği özgür üniversiteler istiyoruz" şeklinde konuştu.

'MOR SEFERBERLİĞE' ÇAĞRI
Özgür üniversite yaratmak için gençliğin mücadele edeceğini söyleyen Kılıç, "Şimdi geleceksizleştirilmiş makbul kadın olmamızı isteyenlere inat sokaklardan kampüslerden taşmanın vaktidir. Demokratik ve cins özgürlükçü üniversiteler için 'mor seferberliğe' diyoruz" çağrısında bulundu.