2 Mayıs 2024 Perşembe

HDP'li genç kadınlar: Erkek şiddetinizden nefes alamıyoruz

Salgın kadının yaşam alanına ve bedenine yönelik saldırıların artığını ve buna ekonomik şiddettin de eklendiğini söyleyen HDP Diyarbakır Gençliği,"Erkek şiddetinizden nefes alamıyoruz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Gençliği, son günlerde kadınlara yönelik artan şiddetin yanı sıra kadın hakları savunucularının gözaltına alınmasına ilişkin Merkez Kayapınar ilçesi Medya Kavşağı'nda dün basın açıklaması yaptı. "Erkek şiddetinizden nefes alamıyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Esengül Kılıç,  sosyal izolasyon sürecinin başlamasının ardından kadın yaşam alanı ve bedenine yönelik saldırıların artığına işaret ederek buna ekonomik şiddettin de eklendiğini söyledi.

Kadının evde kalmasının istendiğini belirten Kılıç, "Hayat, şiddet ve yoksulluğun olduğu evlere sığmıyor" dedi. Kadına, virüs ve erkek şiddeti olmadan yaşamanın güvencesinin verilmediğini ifade eden Kılıç, "Her gün, cezaevi veya tutuklu evinden çıkan faillerin, kadınları katletmeye devam ettiği haberlerini alıyoruz. Kadınlara ve LGBTİQ+ bireylerine şiddet uygulayan, hatta katleden failler korona virüsü bahanesiyle cezaevleri ve tutuklu evlerinden çıkarken kadınlara ne Covid-19'suz yaşamanın ne de erkek şiddeti olmadan yaşamanın güvencesi verilmiyor, var olan mekanizmalara saldırı yapılıyor" dedi.

'NEFES ALAMIYORUZ'
Kılıç, Amerika'da polis şiddetiyle öldürülen Geourge Floyd'un sesinin tüm dünyaya yankılandığı günlerde kapitalist sistemin oluşturduğu erkek şiddetinden de, Kovid-19 virüsünden de ölmek istemediklerini dile getirdi. Kılıç, "Faşist zihniyetiniz eliyle yayılan ve bu cüretle saldıran tahakküm üstümüze bir kara bulut gibi çökmüşken nefes alamıyoruz" dedi. 

'SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ'
Kadınlar olarak büyüttükleri dayanışmayı seslerinin ulaştığı her alanda yükselttiklerini söyleyen Kılıç şunları belirtti: "Karantinada olan, evi olmadığı için karantinada kalamayan, çalışmak zorunda kalan, farklı coğrafyalardan göçen, farklı dili olan, cinsiyeti ve yönelimi yüzünden homofobiye, transfobiye maruz kalan... Yani kısacası devlet şiddetinin her türlüsüne maruz kalanlar için mücadeleyi yükseltiyor, bir arada olmaya devam ediyoruz. Sokaklarda devletin kadın politikalarına karşı çıkardığımız her ses bizim sesimiz. Çünkü dünyanın bütün sokakları bizim sloganlarımızla çınlıyor."