26 Nisan 2024 Cuma

HDP'li Çepni, Yeni Foça'daki çevre felaketini Meclis'e taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Panama bandıralı bir gemiden sızan petrolün İzmir Yeni Foça ve Gencelli arasında çevre kirliliğine yol açmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Pam petrolden etkilenen canlıların toplu ölümlerinin engellenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?" diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, 30 Ağustos 2018 tarihinde İzmir Aliağa'da denize sızan ham petrol Yeni Foça ve Gencelli arasındaki sahillerde yaşanan çevre kirliliğini Meclis'e taşıdı.
 
Panama bandıralı bir gemiden 10-15 ton petrolün denize karıştığını, yaşanan kirliliğin hem anlık, hem uzun vadede büyük çevre felaketlerine, toplu ölümlere, tahribatlara neden olacağına dikkat çeken Çepni, "Aliağa bölgesi plansız ve denetimsiz sanayileşme nedeni ile çok ciddi sanayi kirliliği altındadır ve bu da ekolojik dengeye telafisi imkansız zararlar vermektedir. Daha önce de benzer facialara yol açan denetimsiz petrol taşıyan gemilerin  neden olduğu çevre katliamları devam edecek gibi görünmektedir" diye belirtti.
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepki, yaşanan çevre felaketine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
"-Petrol sızıntısı nedeni belirlenmiş midir? Petrolü taşıyan gemi kimlere aittir? Sorumlular hakkında işlem başlatılmış mıdır? Ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır?
-Petrol sızıntısı kaç kilometrelik alana yayılmıştır? Yayılması engellenmiş midir? Temizleme çalışmalarının planlaması nasıldır? Ne şekilde yapılmaktadır? Yapılan çalışmalar yeterli midir?
-Petrol sızıntısı ham petrolden etkilenen canlıların toplu ölümlerinin engellenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Canlıların ne derece zarar gördüklerinin verileri mevcut mudur? Denize verilen zararın telafisinin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?
-Bölge halkında, petrol sızıntısı nedeniyle kusma ve baş ağrısı vs. görülmüştür ve bu da büyük paniğe yol açmıştır. Bu belirtilerle kaç kişi sağlık kuruluşlarına baş vurmuştur? Basın ve halk,  kirlilik hakkında yeterince bilgilendirilmiş midir?
-Petrol taşıyan gemilerin çevreye daha fazla zarar vermemesi için daha etkin denetim mekanizmaları getirmeyi, çevre katliamlarıyla mücadele için Çevre Mühendisler odası gibi kuruluşlarla işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?"