26 Nisan 2024 Cuma

HDP'li Çepni ve avukatlar Harmandalı GGM'ye alınmadı

İzmir'de mültecilerin tutulduğu Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde dün gece yaşananlara ilişkin bilgi almak isteyen HDP Milletvekili Murat Çepni, içeri alınmadı. Çepni, "Demek ki burada suç işleniyor. İnsanlar hukuksuz olarak zorla geri gönderiliyor" dedi.

İzmir'in Çiğli İlçesi'nde mültecilerin tutulduğu Harmandalı Geri Gönderme Merkezi denilen binada dün akşam mülteciler isyan etti.

Yangın çıktığı öğrenilirken, binanın önüne itfaiye ve ambulanslar geldi. Sosyal medyada paylaşılan bir video sonrası avukatlar müvekkilleriyle görüşmek üzere gittikleri Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne alınmadı.

Müvekkiliyle görüşmük üzere gelen avukat Burcu Ertaş, kanuna aykırı bir şekilde içeriden haber alamadıklarını söyledi. Ertaş, "Normalde biz avukatlar içeriye sorun olmadan girebiliyoruz. Dün gece içeriye girmek istediğimi, müvekkilim olan Nesib Zuhuri'nin iyi olup olmadığını görmek istediğimi söyledim. Israr ederek içeri girmeyi başardım. Girdikten sonra etrafımız jandarma ve güvenlik memurlarıyla sarıldı. Burası bir kamu kurumu, saat gözetmeksizin istediğimiz saatte girebiliriz. Müvekkilimle görüşene kadar çıkmayacağımı söyledim ancak bize sabah 08.30'da gelirsek görüşebileceğimiz söylendi" dedi.

Ertaş, GGM'ye sabah 08.30'da gelmelerine rağmen içeri girme taleplerinin bu kez de, "Jandarmanın vardiya değişimi var" denilerek engellendiğini aktardı. Ertaş, "Yarım saat beklememiz istendi. Bu süre geçtikten sonra ise 'Kurum amirinin emri var, sizi içeri alamıyoruz' dendi. Sağlıklı bir bilgi alamadık. Bize iki mülteci grup arasında tartışma çıktığı söylendi, ama bunun da ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz" dedi.

OTOBÜSLERİ AVUKATLARIN ÜZERİNE SÜRDÜLER
Ertaş, şunları dile getirdi: "İki mülteci grup arasında tartışma çıktığı söylendi. Burası çok katlı bir bina, pencerelerde demirlik var. Oradan bize deport edileceklerini bağırıyorlar. İçeriye çok sayıda büyük otobüs ve jandarma araçları girdi. Avluda çok sayıda araç var. Bizden gizlenen bir şeyler var. İzmir Valiliği'nin ve Göç İdaresi'nin bir korkusu, kaygısı yoksa avukatı içeri alır. Mültecilerin can güvenliğinden ve sınır dışı edilmelerinden endişeliyiz. Müvekkilim dava sonucu serbest bırakılması gerekirken kendisi şu anda içeride tutuluyor hatta belki sınır dışı edilecek. Göçmenleri hukuka aykırı şekilde dışı etmek için kaldırdıkları araçların önüne avukatlar olarak geçip izin vermeyeceğimizi söyledik. Araçları üzerimize sürdüler."

İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise mültecilerin kargaşa çıkarmaya çalıştığı öne sürüldü. Yangın çıkmadığını, ölüm ve yaralanma olmadığını iddia eden valilik, avukatların neden müvekkilleriyle görüştürülmediğine ise değinmedi.

HDP'Lİ VEKİL İÇERİ ALINMADI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni de bugün Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne giderek bilgi almak istedi. İçeri alınmayan Çepni, İzmir Valisi ve yardımcısına ulaşma çabaları da sonuç vermedi.

'BİLGİ ALAMIYORUZ'
HDP ilçe yöneticileriyle birlikte geldiği geri gönderme merkezine alınmayan Çepni, "Düşünün burada dün akşamdan itibaren büyük bir gerilim yaşanmış. Tüm Türkiye'nin gözü burada, kamuoyu bilgi almaya çalışıyor. Ancak hiçbir yetkili yok. Vali beyle görüşmeye çalıştık, görüşemedik. Buradan sorumlu Vali Yardımcısı ile de görüşemedik. Bu insanlar otobüslere bindirilerek nereye götürüldü? Niye götürüldü? Kaç kişi götürüldü? Hiçbir bilgimiz yok. Burası bir devlet kurumu ve bir milletvekili olarak buradan bilgi alamıyoruz. Eğer ortada bir suç yoksa neyi gizlemeye çalışıyorsunuz" diye sordu.

'İÇERİDE SUÇ MU İŞLENİYOR?'
Avukat ve milletvekillerinin içeri alınmamasının suç işlendiğine işaret ettiğini kaydeden Çepni, insanlarda mültecilerin hukuksuz olarak zorla geri gönderildiği şüphesi oluştuğunu dile getirdi. Bilgi almak için geldiklerinde kaygılarının daha da arttığını söyleyen Çepni, "Tüm kamuoyunun ilgisi burada olmalı. Burada neler oluyor? Bu insanlar Türkiye'nin de bizzat içinde olduğu savaş politikalarından kaynaklı buraya gelmek zorunda kalmış. İktidarın Avrupa ve dünya ile yaptığı pazarlıklar ve ne olduğu belli olmayan politikaların malzemesi haline getirilmeye çalışılıyor. Önce 'geri göndermeyeceğiz' dediler. Sonra gelişen mülteci karşıtı ırkçı hareketten kaynaklı başka şeyler söylemeye başladılar. Fakat buradakiler insanlar, hiçbir zulme maruz bırakılamazlar" diye vurguladı.

Çepni, sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, tüm kamuoyunu da Harmandalı GGM'de yaşananlara karşı duyarlı olmaya çağırdı.

İZMİR BAROSU: VALİLİK AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR
İzmir Barosu da Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde dün gece yaşananların ardından İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.

Mültecilerin protesto başlattığı ve bina önüne çok sayıda itfaiye aracı ve ambulansın geldiği bilgisinin kendilerine ulaştığını ve ivedilikle olaya müdahale ettiklerini açıklayan İzmar Barosu, kurum müdürü ve vali yardımcısıyla görüştükleri, merkeze girişi engellenen avukatların sabah saat 08.30 itibariyle kuruma alınacaklarına sözü verildiğini aktardı.

Avukatların söz verilen saatte müvekkilleriyle görüştürülmesinin keyfi bir şekilde engellendiğini kaydeden İzmir Barosu, Valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı, "Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz" diye kaydetti.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin yıllardır hak ihlallellerinin yaşandığı bir kurum olduğu belirtilen açıklamada, "Bu uyarıların dikkate alınmaması neticesinde geçtiğimiz yıl yabancı uyruklu bir genç kurumda yanarak can vermiştir. Benzeri acı durumların bir daha yaşanmaması için başta İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı olmak üzere tüm yetkili kurumları geri gönderme merkezlerini baroların habersiz ve hazırlıksız denetimine açmaya, yabancıların anayasamızdan kaynaklanan başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye, rutin faaliyetine devam ettiği iddia edilen kuruma avukatların girişine ivedilikle izin vermeye, yaşanan ihlallerde sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma başlatmaya davet ediyoruz" denildi.