29 Mart 2024 Cuma

HDP'li Bülbül: Yasak inkarın devamıdır

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, "Maraş Valisi AKP politikalarını yürütmek için orada" diyerek Maraş katliamı anmasının yasaklanmasının AKP politikası olduğunu söyledi.
Maraş katliamının 40. yılı dolayısıyla yapılacak anma etkinlikleri Maraş Valiliği tarafından yasaklandı. Alevilerin 40 yıldır dillendirdiği "Katiller bulunsun, sorumlular yargılansın" talebini duymazdan gelen devlet şimdi de katliamda hayatını kaybedenleri anmayı yasakladı.
 
Valilik yasak kararını "huzur ve güven ortamı ile milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla" yaptığını duyururken bir kez daha yaşanan katliamla yüzleşmek yerine yasaklar koyarak katliamı yok sayacağını göstermiş oldu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, valiliğin yasak kararını ETHA'ya değerlendirdi.
 
Bülbül, yasak kararının Valiliğe yakışır bir durum olduğunu ve şaşırmadıklarını belirtti. Valiliğin kentin "huzu ve güvenliği" ile açıkladığı yasak kararına ilişkin "Maraş bir huzur kenti değildir. Maraş'ta bir tarafta bastırılan, susturulan ve yok sayılan Alevi toplumu, Kürtler ve sosyalistler diğer tarafta da istediği gibi davranan egemenler var. Mazlumların hak talepleri görmezden geliniyor ve susturuluyor buna da 'Huzur' diyorlar" dedi.
 
"Bunun adı bastırma, inkar ve yasaktır" diyen Bülbül, "Katliam serbest, anmak yasak. Katliamın nasıl planlandığı devlet arşivlerinde var. Alevi toplumuna Kızılırmak boyunca yapılan her katliam Maraş, Sivas, Çorum katliamında olduğu gibi kendinden önce yapılan katliamların toplamıdır" diye konuştu.
 
"Maraş Valisi AKP politikalarını yürütmek için orada" diyen Bülbül, AKP'nin politikası olduğu için  Maraş katliamının Vali tarafından görmezden gelindiğini söyledi. AKP'nin iki yüzlü Alevi politikasına değinen Bülbül, bir tarafta Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile yürütlen cemevi ziyaretleri ve toplantılarını diğer tarafta da anma etkinlikleirnin yasaklanmasına vurgu yaptı.
 
AKP'nin Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle asimilasyonu devam ettirdiğini ve "Devletin dinini Alevilere kabul ettirmeye devam ettiğini" ifade etti. Bülbül, Alevilerin inancına sahip çıkarak AKP'nin iki yüzlü politikasına alet olmayacağını kaydetti.