24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP'li Bilgen İsrail'le ilişkilere dikkat çekti

Filistin gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Buradan kınama çıkacak güçlü bir kınama ama Filistinliler yurtlarından edilmeye devam edilecek. İsrail'i şımartan devletlerle de ikili ilişkilerimiz devam edecek" dedi. Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, Filistin özel gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda konuştu. Bilgen'in, Filistin sorununda Türkiye-İsrail ilişkilerine ve körfez ülkelerinin İsrail'e gizli desteğine dikkat çektiği konuşmasının satırbaşları şu şekilde:
 
-Filistin konusunda en kolay şey kulağa hoş gelen şeyler söylemek. Her yerde son derece heyecanlı belagat dolu konuşmalar yapılıyordu. Ama 20 yıldır aynı sözleri söylemek ve kınamaktan bir adım ileri gidilmedi. 
 
-Sorunlar ortada. İşgal edilmiş topraklar daraldı mı? Hayır. İşgal büyüyor. Yerinden edilenlerin sayısı artıyor. Bir düşünmek gerekmez mi nasıl oluyor da bir buçuk milyar insan duyarlılık sahibi ama bir gıdım ilerleme yok. Bunun muhasebesini yapmamız lazım.
 
-Siyaset neticesiyle ölçülür. Caydırıcı bir aparatınız yoksa sadece konuşursunuz. Muhalefet konuşabilir, sivil toplum konuşabilir. Türkiye'de İsrail iyi yapıyor diyen bir Allahın kulu var mı? Yok. Peki kime ne propagandası yapıyorsunuz? Kararlıysak niye sorun çözülmüyor?
 
-İsrail politikalarının sorumlusu sadece İsrail değil. Körfez ülkeleridir. Bizim de ortaklık yaptığımız Körfez ülkeleridir. Körfez ülkelerinin gizli desteği olmasa İsrail bunu tüm İslam dünyasına rağmen yapabilir mi? Hamasetten çok ciddi bir muhasebeye ihtiyaç var. Eğer bir Filistinli'nin daha burnu kanamasın istiyorsak samimi açık muhasebe yapmak lazım.
 
KUDÜS'Ü BAŞKENT İLAN ETTİĞİNİZ ANLAŞMAYI GERİ ÇEKELİM
 
-Mavi Marmara metninde Kudüs ve Ankara ibarelerinin altına imza atan ve bunu onaylayan bu parlamentodur. Parlamentoya nasıl getirdiniz? Ankara'nın karşısına Kudüs yazıldığında hangi amaçla yazıldığını anlamadınız mı? Metin ortada. Bari getirin bu anlaşmayı yeniden tartışalım, bu anlaşmayı geri çekelim. 'Biz Mavi Marmara'da bilmeden bir şey yaptık hayatını kaybeden 60 kişinin hatırına bu anlaşmayı geri çekiyoruz' deyin.
 
-Balfour Deklarasyonunun arkasında hangi ülke var, İsrail bu kadar şımarıklık yapmasını hangi ülkeye borçlu, çıkın söyleyin. Cumhurbaşkanı İngiltere'de ne konuştu? Ama Kudüs konusunda bir tek adım atılamıyor olmasının biricik sebebi Ortadoğu'daki ülkelerin yöneticilerinin bu sorunu Ortadoğu halklarının barış sorunu olarak görmemeleridir. Sadece kendi duygu dünyalarını rahatlatma çabası içinde olmalarıdır.
 
-BM'ye hala çağrı yapıyoruz. Ortadoğu'da İslam ülkeleri kendilerinin ne yapacaklarına dair söz söylemiyor. Buradan kınama çıkacak güçlü bir kınama ama Filistinliler yurtlarından edilmeye devam edilecek. İsrail'i şımartan devletlerle de ikili ilişkilerimiz devam edecek.