25 Nisan 2024 Perşembe

HDP'li Aydeniz'den Bakan Soylu'ya: Kadına yönelik şiddetin meşrulaştırıyorsunuz

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Soylu'ya Kürt kentlerindeki kadınların para karşılığı cinsel ilişkiye zorlanmasını sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Kürt kentlerinde AKP'nin kadın düşmanı politikalarını sordu.
 
AKP'nin cinsiyetçi politikalarının kadın bedeninin sömürülmesi olarak yaşandığını vurgulayan Aydeniz, "İktidarın kadın bedeni üzerindeki teşhirci politikaları özellikle çatışmaların yoğunlaştığı Kürt kentlerinde yoğun bir biçimde hissedilmektedir" dedi.
 
Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde kadınların para karşılığı cinsel ilişkiye zorlandığını belirten Aydeniz, halkın emniyete şikâyette bulunulduğunu ancak polisin sessiz kalarak şikayetleri dikkate almadığını ifade etti.
 
Aydeniz, kadınlara yönelik cinsel istismar ve cinsel şiddet, madde bağımlılığı ve kadınların para karşılığı cinsel ilişkiye zorlanmasının; kadın bedeninin sömürülmesi olduğunu belirtti.
 
Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan şikayetleri ve polisin neden bu şikayetlere sessiz kaldığını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
 
Şikayetler karşısında Bakanlığın neden adım atmadığını soran Aydeniz, bu tavrın kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılması olduğunu belirterek şu sorulara cevap istedi:
 
- Bakanlığınızın kadın bedenine yönelik gerçekleşen sömürü ve saldırı politikalarının önlenmesi adına şuana kadar yaptığı çalışmalar nelerdir?
 
- Kürt kentlerinde madde bağımlılığı ve kadınların para karşılığı cinsel ilişkiye zorlanması ile iligli istatistikler nelerdir?
 
- Son bir yıl içerisinde polis kayıtlarına geçen, şiddete maruz kalan kadın sayısı ve yaşadığı şiddetten dolayı hayatını kaybeden sayısı kaçtır?