19 Mayıs 2024 Pazar

HDP'den yandaş basına: Zerre basın ahlakınız varsa haberinizi tekzip edersiniz

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Zap Suyu'nda kaybolan Hamza Adıyaman'a ilişkin çıkan haberlerle HDP’nin hedef gösterilmesine dair, "İktidar partileri sistemli olarak siyasi kumpas kuruyor, yargı aracılığıyla bu kumpaslarını sürdürüyorlar" dedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ile Saruhan Oluç, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek, iktidar ve yandaşlarının HDP'yi ve HDP milletvekillerihi hedef göstermesine tepki gösterdi.

Basın toplantısında konuşan Meral Danış Beştaş, "3-4 gündür Zap Suyunda kaybolan Hamza Adıyaman'a ilişkin basın yayın organlarında bir haber dolaşıma girdi. İddiaya göre Hamza Adıyaman'ın ailesine bir fotoğraf gönderildiğine ve çocuklarının yaşadığına, örgüt kamplarında yaşadığına ilişkin bilgiler dolaşıyor. Bu haberlerde benim ismim de zikrediliyor. Bazı basın yayın organlarında yapılan haberlerde şahsımın ve partimizin adı geçiyor, zorunlu bir açıklama yapıyoruz" dedi.

Yaptığı konuşmanın 26 Ocak 2021 tarihli bir Genel Kurul konuşması olduğunu söyleyen Beştaş, "HDP İl binamızın önünde oturan Diyarbakır'da oturan anneler ilgili yapılan tartışmada 'Zap Suyunda kaybolan çocuklar da HDP İl Binamızın önünde aranıyor' şeklinde bir tartışma yapıldı. Ona dair Hamza Adıyaman'ın kaybolduğunu söyledim, doğrudur. Tutanaklar da elimde. Peki neden söyledim ben, kendi kafamdan söylemedim. Hamza Adıyaman'ın kaybolduğunu nereden bilebilirim. 2016'da 9 yaşında bir çocuğun kaybolduğuna dair sayısız gazete haberi var" diye kaydetti.

Beştaş, Hamza Adıyaman'ın kaybolmadan önce fotoğrafının servis edildiğini belirterek, "Biz Genel Kurulda bu haberlere dayanarak söyledik, örgüt kampında ortaya çıktığı haberi de son 3-4 günün haberidir. Bunu ben bilemem bunu hiç bir milletvekilli bilemez. Ben kaybolan bir çocuğun sonradan nereden çıktığını bilemem. Diğer yandan çok önemli bir bilgi daha vereceğim. Şu fotoğraflara lütfen bakın ve yakın çekim yapın. Bu Şamil Tayyar AKP MKYK üyesi, 3 ağustos 2015 şöyle bir tweet paylaşmış: ‘Çocukları dağa gönderenler Ağrı Diyadin'de katliam var diye ağıt yakıyor soysuzlar. Tweetin içeriğine bakmayın fotoğrafa bakın. Aynı fotoğraf bugün gazetelere servis edilen fotoğraf bu 3 çocuk. 3 çocuktan birinin Hamza Adıyaman olduğu ve bunun ortaya çıktığı iddia ediliyor. Bu hangi tarihli Ağustos 2015. Hamza ne zaman kaybolmuş 2016 mart ayında kaybolmuş. İşte bu kumpaslar böyle ortaya çıkıyor, yalanın öncesini sonrasını düşünmeden bunların resmi bilgileri ortaya çıkıyor. Bu meselede acılar üzerinden siyasi istismar yapılıyor" ifadelerinde bulundu.

ÇOCUK HAKLARINI PARTİ PROGRAMINA ALAN BİR PARTİYİZ
Ardından konuşan Saruhan Oluç da, HDP'nin parti programında "Çocuk Hakları lehindeki tüm uluslararası sözleşmelerin çekincesiz kabul edilmesini savunur" ibaresinin olduğunu hatırlatarak, "Hangi uluslararası sözleşmelerden bahsediyor bu program ve kongre kararları. BM'nin çocuk haklarıyla ilgili sözleşmelerinden söz ediyor. O sözleşmeler çocukların çeşitli haklarını içerirken aynı zamanda çocukların silahlı çatışmalarda kullanılmasının kesinlikle karşısında olan sözleşmelerdir. HDP çekincesiz bir şekilde bu sözleşmeleri kabul ettiğini söylemiştir. Şuanda mecliste olan hangi siyasi parti programında ve kongre kararlarında uluslararası çocuk hakları sözleşmelerini çekincesiz olarak kabul ediyoruz demiştir Bir araştırsın basın mensupları. Yoktur, bulamazsınız. Ama biz bu açıklıkla bu kararı programımıza yazdık" dedi.

Oluç, şunları söyledi: "Bakın şu twit biraz evvel Meral hanımda gösterdi. Aslında medyada HDP'ye yönelik olarak kurulan kumpaslara verilen cevaptır. Aranızda var mı bilmiyorum tenzih ederek söylüyorum, bu kumpası yayınlamış olan basın yayın organlarına ilişkin söylüyorum. Sabah, Yeni Şafak, Takvim, CNN Türk web sitesi. Ya zerre basın ahlakına sahipseniz yaptığınız haberi ve şu kullandığınız fotoğrafı kendiniz tekzip edin. Zerre kadar basın ahlakına sahipseniz. İşte bu 13 Ağustos 2015 tarihindeki fotoğraf ve bu fotoğraf aslında Hamza Adıyaman'ın kaybolmasından çok önce yayınlanmış olan bir fotoğraf. Yayınlayan Şamil Tayyar. Bundan sonrasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. HDP'ye yönelik sistemli olarak iktidar partileri kumpas kuruyorlar, siyasi kumpas kuruyorlar, yargı aracılığıyla bu kumpaslarını sürdürüyorlar. Bugün de bu kumpaslarının bir parçasını iktidarın küçük ortağının grup toplantısında dinledik. Budur. Siyasi kumpas kurmaktan vazgeçin HDP'nin politikalarıyla görüşleriyle, siyasi rekabet anlamında mücadele edin. Edemiyorsunuz, yargıyı kullanarak, kumpas kurup HDP'yi, HDP'nin sözünü, politikalarını tasfiye etmeye çalışıyorsunuz. Biz buna karşı mücadelemizi demokratik siyaset alanında tavizsiz bir şekilde sürdüreceğiz."