19 Mayıs 2024 Pazar

HDP'den Soylu'ya faturalarla yanıt: Esas hedef halkın iradesi

HDP Grup Başkanvekili Oluç, Soylu'nun Cemil Bayık'tan gelen talimatla HDP'li belediyelerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddiasına, hangi harcamanın nereye ve ne kadar yapıldığına yönelik faturalarla yanıt verdi. Oluç, kayyum saldırısının harcamalarla değil, siyasi olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisinin Van-Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Oluç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Saray Belediyesi hakkındaki asılsız iddialarına belgeleriyle cevap verdi.

Soylu, 20 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na, "Cemil Bayık talimat verdi, acilen paraları faturalarla birlikte aktarın dedi. 288 bin lira, 314 bin lira. Fatura var iş yok. Mülkiye müfettişleri tespit etti, mal ve hizmet alıyormuş gibi yapıp başka yerlere göndermişler" sözlerini hatırlatan Oluç, ellerinde hizmet karşılığı ve bedelinin ne kadar olduğu belli olan faturalar olduğunu kaydetti.

'TÜM HARCAMALAR HALKIN BİLGİSİYLE YAPILDI'
Oluç, "Biliyorsunuz, 31 Mart'tan görevden alınma süresine kadar yaklaşık 5 ay boyunca görev yapmıştır Belediye Eşbaşkanımız Caziye Duman. Van-Saray 27 bin nüfuslu bir ilçedir. Daha önce de kayyım atanmıştı Van-Saray İlçesi'ne ve atanan kayyımın bıraktığı borç 2 milyon 700 bin TL civarındaydı. Bu borç için aylık olarak 80 bin TL İller Bankası'na ödeme yapılmaktaydı. Van-Saray'daki belediyede personel giderleri de kayıtlarda vardır. Aylık 190 bin liralık personel gideri vardı. Van-Saray'ın ortalama aylık geliri 500 bin TL civarındaydı ve bütün gelir ve gider faturaları, makbuzlar hepsi elimizde vardır, bu 5 ay boyunca yapılmış olanlara ilişkin" dedi. Oluç, tüm harcamaların halkın ve belediye meclisinin bilgisi ve önerileri çerçevesinde yapıldığının da altını çizdi.

Faturalara bakıldığında giderlerin park, mesire alanı, güneş enerjili direkler, kadın yeşil alanı, taziye evi için planlanan kamelyalar, malzeme giderleri olduğuna dikkat çeken Oluç, herhangi usulsüzlük ve yolsuzluk söz konusu olmadığı gibi açılan bir davanın da bulunmadığını kaydetti.

'ESAS HEDEF HALKIN İRADESİDİR'
Soylu'nun açıklamalarının asılsız olduğuna vurgu yapan Oluç, şöyle devam etti: "Bizim iddiamız nettir. Şimdiye kadar 24 belediyemize kayyım atanmıştır. Kayyım atamaları kesinlikle siyasidir. Hiçbir yolsuzlukla ya da usulsüz harcamayla alakası yoktur. Hiçbir işlenmiş suçla ilgisi olmayan atamalardır. Soruşturmalar tamamen uyduruk gerekçelere dayandırılmaktadır. Bu Van-Saray için de, Diyarbakır, Van, Mardin ve diğer belediyelerimiz için de geçerlidir. Esas hedef halkın iradesinin gasp edilmesi, sandık iradesinin yok sayılması ve bu sayede bir atanmışlar rejimi kurabilmektir. Bu konudaki görüşlerimizi eleştirilerimizi durmaksızın hem Meclis Genel Kurulu'nda, hem basın toplantılarında, hem de halk toplantılarında dile getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Kürt halkının iradesinin açıkça gasp edilmesinin hiçbir hukuka, hiçbir uluslararası demokratik sözleşmeye, Anayasa ve yasalara sığdırılamayacağını, bunun çok açık Kürt düşmanlığından kaynaklı olduğunu söyledik, söyleyeceğiz."