18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP'den Sakarya'daki patlamayla ilgili açıklama

Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlamada yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı dileyen HDP, daha önce de patlamaların yaşandığı fabrikada gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle hükümetin siyasi sorumluluğu olduğunu belirtti. HDP, havai fişek üretiminin de durdurulmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlama nedeniyle yaşamını yitiren işçileri andı, ailelerine başsağlığı diledi.

Can kayıplarının yaşanması nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını belirten Köse, "Daha önce de benzer olayların yaşandığı fabrikada can kayıplarına neden olan bu patlama ile ilgili kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir. Felaketin nedeni, varsa idari kusur ve ihmaller derhal açıklanmalıdır" dedi. 

Şaziye Köse açıklamasında, bölgede halk sağlığının tehdit düzeyinde sızıntı uyarısı yapıldığını hatırlatarak, "Hükümet bir kez daha sorumluluğu bölge halkına yüklemiştir. İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yıllardır yapılan uyarıların dikkate alınmaması ve gerekli tedbirler alınmadan benzer çalışma alanlarına izin verilmesi sadece iş cinayetlerine neden olmakla, sadece emekçilerin hayatını tehlikeye atmakla kalmıyor aynı zamanda Sakarya’daki olayda da görüldüğü gibi bölgede yaşayan insanları da büyük bir tehdit ve tehlike ile karşı karşıya bırakıyor. Aynı zamanda eko-sisteme de büyük zararlar veren bu felaketler önlenebilir felaketlerdir. Çalışanların, emekçilerin, vatandaşların, doğanın ve canlıların hayatları hiçe sayılarak bu tür üretim alanlarına izin verilmesinin siyasi sorumluluğu bulunmaktadır" dedi. 

Köse açıklamasında "Doğamıza zarardan başka bir faydası olmayan havai fişeklerin üretimi durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı.