18 Nisan 2024 Perşembe

HDP'den ÖSO-HTŞ ve iktidarın ilişkilerine ilişkin Meclis Araştırması talebi

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, HTŞ'nin Afrin'e girmesi ve Taksim'deki bombalı saldırı sonrası ortaya çıkan çelişkilere dikkat çekerek, iktidarın ÖSO ve HTŞ gibi yapılanmalarla ilşkilerine dair Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, AKP-MHP iktidarının ÖSO-HTŞ vebenzeri yapılarla olan ilişkileri ve bu ilişkilerin siyasal-toplumsal etkilerinin ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

11-13 Ekim'de Heyet Tahrir El Şam'ın (HTŞ) Afrin'e girdiğini, Azez'e yöneldiğinde ise Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) devreye girerek Suriye Milli Ordusu (SMO) ve HTŞ arasında anlaşma sağladığını hatırlatan Beştaş ve Oluç, HDP olarak uzun süredir iktidarın Suriye dış politikasını eleştirdiklerini kaydetti.

"İktidar boylu boyunca Suriye iç savaşına taraf olarak vekalet savaşını sürdürdü" diyen Beştaş ve Oluç, İstiklal'deki bombalı saldırının da Suriye politikasından bağımsız ele alınamayacağını vurguladı. İstiklal'deki bombalı saldırının açık bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Beştaş ve Oluç, bombalı saldırıya ilişkin çelişkili açıklamalar ve bilgilere dikkat çekti ve "Özellikle İçişleri Bakanı'nın kamuoyunu yönlendirmeye dönük açıklamaları İstiklal Caddesi'ndeki patlamanın faillerinin, yönlendiricilerinin, talimat verenlerinin titizlikle araştırılması gerektiği ihtiyacını ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

Albashir'in dört aydır mı yoksa bir yıldır mı Türkiye'de yaşadığı ve Türkiye'ye nereden geldiğine ilişkin soruların hala yanıtlanamadığına işaret eden Beştaş ve Oluç, patlama sonrası gözaltına alınan şüphelilerin basına sızdırılan çelişkili ifadelerini hatırlattı. Bir başka çelişkinin ise patlamanın planlayıcısı olduğu iddiasıyla tutuklanan Ammar Jarkas için bir yıl önce Kobane'den geldiği ve tekstilci olduğu yönündeki beyanlara karşılık Jarkas'ın 2020'de İstanbul'da araba kiralama şirketi kurduğunun ortaya çıkması olduğunu belirten Beştaş ve Oluç, şöyle devam etti:

"Yetkililerin sık sık çelişkili bilgileri kamuoyu ile paylaşmaları, soruşturmanın gizliliğini kasıtlı olarak ihlal etmeleri ciddi kafa karışıklığına sebep oldu. Dolayısıyla tüm bu gelişmelerden hareketle İçişleri Bakanı'nın kendi içinde tutarsız ve çelişkili açıklamaları ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün şüphelileri sorguladığı dört günün sonunda elde edilen bilgilerin tutarsızlığı soruşturmayı yürüten makamlara güvensizliği de derinleştirmesinden ötürü yasama makamı olarak TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurularak ÖSO-HTŞ vb. gruplarla olan ilişkilerin açığa çıkmasını, aydınlatılmasını talep etmekteyiz."