28 Mart 2024 Perşembe

HDP'den kanun teklifi: Eşler istediği soyadı ve kütüğü seçebilmeli

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, "ayrımcılık kalkmalı" diyerek kadın ve erkeklerin evlendikten sonra istedikleri soyadını ve kütüğü seçebilmelerinin önünü açan kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, evlilikten sonra hem kadınların hem de erkeklerin isteğe bağlı olarak birbirlerinin nüfusuna geçebilmesi ya da yaşamlarını sürdürdükleri herhangi bir şehirde yeni bir nüfus açmaları amacıyla kanun teklifi verdi.

"Türk Medeni Kanunu Ve Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adıyla verdiği teklifte, kadınların evlendikten sonra soyadlarını değiştirmek zorunda kaldıkları ya da evlendikleri kişinin soyadı ile birlikte kullanmak zorunda kaldığını hatırlattı. Teklifte, "Eğer sadece soyadlarını kullanmak isterlerse aile mahkemelerine dava açarak kendi kişilik hakları olan soyadlarını tek başına kullanmak için mücadele etmeleri gerekmektedir" denildi.

AYRIMCILIK KALDIRILMALI
"Sadece erkeğin soyadı ile görece 'anlam bulmak' erkek egemen toplum anlayışını daha da derinleştiren bir olguya dönüşmektedir" denilen teklifte, şunlar belirtildi: "Soyadı meselesinden sonra kadınları zor duruma sokan başka bir konu da evlendikleri zaman kütüklerinin erkeğin nüfusuna kaydırılmasıdır. Belki de kadının hiç görmediği ya da görmeyeceği bir nüfusa taşınıyor olması yine evlendiği zamana kadar getirdiği yaşamını silmek ve iradesi dışında yeni bir yaşama başlaması anlamına gelmektedir. Kadınlar bu sorunları yaşarken erkekler bu ve buna benzer hiçbir değişikliğe maruz kalmamaktadır. Bu sadece bir kadının nüfus değiştirmesi değil kadının ya babasının ocağında ya da eşinin ocağında anlam bulması gibi içinde bulunduğumuz çağın şartlarına hiç de uymayan bir sorun haline gelmektedir. Burada kadınlar gibi isterlerse erkekler de kadınların nüfusuna geçebilmeli ya da yaşamlarını sürdükleri herhangi bir şehirde yeni bir nüfus açarak eşleriyle yaşamlarına devam edebilmelilerdir. Bugün T.C. numarası ile kişinin hangi tarihte hangi hastalığı geçirildiğine kadar bilgilere ulaşılabiliyorken zorunlu olarak sabit nüfus düzenlemesi yine çağın şartlarına uymamaktadır."

Kadına yönelik ayrımcılıkları, şiddeti önlemenin birinci kuralının Anayasada ve kanunlarda ayrımcı metinleri kaldırmak, daha eşitlikçi düzenlemeler yapmaktan geçtiğini vurgulayan Gergerlioğlu, bu amaçla kanun teklifi hazırladıklarını bildirdi.

Teklif, evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını kullanabilmeleri, doğan çocuğun hangi soyadı alabileceği ve 18 yaşına geldiğinde kendisinin kullanmak istediği soyadını seçebilmesi, erkekler kadınların-kadınların da erkeklerin nüfusuna geçebilmesi ya da isterlerse yaşadıkları başka bir şehirde ortak nüfus da açabileceklerini düzenlemelerini içeriyor.