25 Nisan 2024 Perşembe

HDP'den İstanbul'da 'halkın bütçesi' çalışması

HDP İstanbul İl Örgütü Şişli, Kadıköy ve Küçükçekmece'de yaptığı çalışmayla hazırlanan bütçenin halkın değil sermayenin ve savaşın bütçesi olduğunu kaydetti. Halka yönelik konuşmalar yapan HDP'liler, herkesi kendi bütçesine sahip çıkmak için mücadeleye çağırdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul'da bütçe çalışmalarına ilişkin "Halkın bütçesi" şiarıyla Şişli, Kadıköy ve Küçükçekmece ilçelerinde bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Bildiri dağıtan HDP'liler halka yönelik konuşmalarda halkın bütçesine sahip çıkma çağrısı yaptı.

Şişli'de Cevahir AVM önünde yapılacak olan açıklama öncesi HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP Fatih, Beyoğlu, Esenler ve Sarıyer ilçe yönetimlerinin katılımıyla Şişli HDP İlçe binasının önünden başlanarak bildirim dağıtımı yapıldı.

Bildiri dağıtımı sırasında halkın bütçesine sahip çıkılması yönünde sık sık çağrılar yapıldı. Bildirim dağıtımına çevredeki halk alkışlar ile destek verdi.

'İKTİDAR ZENGİNLERİ GÖZETEN BİR BÜTÇE OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR'
Züleyha Gülüm, yoksullar, çalışanlar, kadınlar için bütçe oluşturulmasını ve halkın olanın halka verilmesi gerektiğini ifade etti. Halkın gelirinin zenginler için kullanılmasını kabul etmediklerini belirten Gülüm, "Zenginleri daha zengin eden siyaseti, bizim olanı yandaşlara vermenizi kabul etmiyoruz. Halka bütçe istiyoruz. Tek adam hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk altında kalan halka kaynak diyor ama kaynak var sadece kaynağı kendileri ve kaynağı çeteler için kullanmak istiyorlar.  Halkın gözünden kaçırılarak bir bütçe tartışması yürütülüyor çünkü iktidar zenginleri gözeten bütçe oluşturmaya çalışıyor. İşçinin, kadının alın teri ile kazandığı para engelliye, işçiye, kadına, esnafa ayrılsın diyoruz" dedi.

Kadın için bütçe ayrılmadığı gibi kadını koruyan sözleşmelerden çıkıldığının da altını çizen Gülüm, "İstanbul Sözleşmesi'nde çekilmek yerine kadının korumak için mekanizma geliştirilmesi gerekiyor. Kadına yönelik cinayetin önlemesi için kadınlar için bütçe ayrılsın diyoruz" ifadelerini kullandı.

'HALKTAN ALINANI HALKA GERİ VERMEK İSTİYORUZ'
Meclis'te 2022 Bütçe görüşmelerinin gerçekleştiğini ama bütçenin savaşa, ranta, saltanata ayrılmaya çalışıldığını ifade eden HDP İstanbul İl Yönetiminden Atilla Özdağan da, "Halkın vergileri ile oluşturan bütçenin halka, kadına verilmesini istiyoruz. Yoksulluk kadermiş gibi söylüyorlar ama yoksulluk kader değildir. Güçlerimizi birleştirip ürettiğimize sahip çıkarsa barış, mutluluk içinde yaşayabiliriz. Halktan alınanı halka geri vermek istiyoruz" diye konuştu.

'HERKESİ KENDİSİNİN OLAN BÜTÇEYE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Bildiri dağıtımının ardından Cevahir AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Züleyha Gülüm, "Emekliler geçinemiyor. 'Emekliye zam' dediğimizde 'para yok' diyorlar, öğrenciler borç batağında 'karşılıksız burs' dediğimizde 'kaynak yok' diyorlar, 'yandaşa ve saraya bütçe' dediğimizde 'para var' diyorlar. Ranta, kendilerine gelince para var. Bütçe dediğimiz şey kimin parası? Halkın, kadının, emekçinin parası. Milliyetçiliği, ırkçılığı arttıracak bütçe oluşturmak istiyorlar. Kadınlara, halka bütçe vermeyecekseniz, kadınların güvencesi sağlanmayacaksa, tarım işçilerini borçtan kurtarmayacaksanız o bütçeyi kabul etmiyoruz. Bizim olanı istediğiniz gibi harcayamazsınız. Herkesi kendisinin olan bütçeye sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

Yapılan açıklamaların ardından etkinlik sona erdi.

KADIKÖY'DE POLİS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEMEDİ
Kadıköy'deki bildiri dağıtımı ve basın açıklamasına HDP Milletvekili Oya Ersoy'un yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Kitlesel olarak yapılan bildiri dağıtımı Kadıköy Yeldeğirmeni'nde başlayarak Kadıköy'ün pek çok sokak ve caddesinde devam etti. Bildiri dağıtımına halkın ilgisi yoğun olurken polis bildiri dağıtımını pek çok kez engellemeye çalıştı. Bütün engellemelere rağmen bildiri dağıtımı 2 saatin sonunda Süreyya Operası önünde okunan basın açıklaması ile son buldu. Açıklama esnasında sık sık, "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı.

'ÜLKEYİ BİR YANGIN YERİNE GETİRDİLER'
HDP Milletvekili Oya Ersoy, dolar kurunun hızla artışına dikkat çekti. Ersoy ,"Onlar diyor ki 'biz dolara bakmıyoruz'. Bakmıyoruz diyen damadın en yakınını gelip bakanlığın başına getiriyorlar. Dolara bakmıyorlar ama yarattıkları ülke bu topraklarda 11 bin yıl önce ilk buğdayın ekildiği topraklarda artık buğday ithal ediliyor" dedi. "Ülkeyi bir yangın yerine getirdiler" diyen Ersoy, "Hem pandemi hem de ekonomik kriz koşullarında halkın ekmeğine göz koydular. Doların başını alıp gitmesi kime yarıyor? Bize yaramadığı açık, çünkü biz TL kazanıyoruz ama aldığımız her şey dolarla. Evinde, yalısında ayakkabı kutularında dolar istifleyenler kazanıyor" diye belirtti.

'HALKIN BÜTÇESİ İÇİN HERKESİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Halk için bütçe istediklerini ifade eden Ersoy, "Bu topraklarda varlıklarımızın bize yeteceğini biz biliyoruz. Yeter ki halk için kullanılsın. Yeter ki halkın cebindeki hortumlar kesilsin, yandaş sermayeye gitmesin. Bütçede yine sermayeye, saraya, savaşa seferber ediliyor. Eğitime, sağlığa ise bütçe yok. Biz her gün yoksullaşıyoruz. Dolar kuru artışıyla halk yüzde 20 yoksullaştı. Milyonlar bir grup zengin için çalışıyor. Biz buna karşı tüm Türkiye'de ayaktayız. Halkın bütçesi, çıkarı için herkesi mücadeleye çağırıyoruz. Soygun düzeninin bütün hesabını vererek gideceksiniz" şeklinde konuştu.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.

'BU BÜTÇE HALKIN DEĞİL SAVAŞIN BÜTÇESİ'
HDP, Küçükçekmece ve Sefaköy halk pazarlarında halkla bir araya gelip bildiri dağıttı. İlçe yönetimine HDP Milletvekili Zeynel Özen eşlik ederken, ilk olarak Küçükçekmece'de bulunan bir halk pazarında bildiri dağıtımı yapan partiler, kimsenin aç ve yoksul kalmaması için tüm herkesin mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. Burada konuşan Zeynel Özen, "2022 bütçesi bu hafta Meclis'te görüşülecek. Bu bütçe savaşın bütçesidir, halkın değil. Hep bütçede para olmadığını söyleniyor ama aslında para var. Yandaşa, hırsıza, arsıza paralar harcanıyor. Bu ülke varlık içinde yokluk yaşıyor. Biz onun için HDP olarak asgari ücret en az 6 bin TL olmalıdır, emekliler en az 4 bin TL almalıdır ve ek olarak 2 bin TL yoksulluk parası verilmesi gerekiyor diyoruz. Bu ülke hepimizin kardeşçe bir arada ve varlık içinde yaşayacağı bir ülke olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ardından partililer, Sefaköy'de bulunan bir halk pazarında bildiri dağıtımı yaptı.