10 Mayıs 2024 Cuma

HDP'den IŞİD'in 'esir pazarları'nın araştırılması için önerge

HDP Grup Bakşanvekilleri Kurtulan ve Oluç, IŞİD'in tarafından alıkonulan kadınların "satıldığı pazarların" Türkiye'ye taşındığı yönündeki iddialarla, IŞİD'lilerin yargılanmalarının önünü açılması için Meclis Araştırması istedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, Musul, Telafer ve Şengal'in işgal edilmesinin ardından IŞİD tarafından alıkonulan başta Êzidî kadınlar olmak üzere Türkmen, Süryani ve Arap kadınların "satıldığı pazarların" Türkiye'ye de taşındığına yönelik haberlerin araştırılması ve IŞİD üyelerinin yargılanmalarının önünün açılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

3 Ağustos 2014'te binlerce Êzidî, Şengal'de IŞİD'in soykırımına maruz kaldı. Bu katliam sonrası 6 yaşındaki kız çocuklardan 70 yaşındaki kadınlara kadar 5 bin ila 7 bin arasında çocuk ve kadın IŞİD tarafından alıkonuldu ve zorla dinleri değiştirildi.

Katliam sonrasında başta Şengal'de kaçırılan Êzidî, Türkmen, Süryani ve Arap kadınlar olmak üzere binlerce kadın Rakka, Musul ve Telafer gibi kentlerde kurulan pazarlarda satıldı, hala 3 binin üzerinde kadın ise IŞİD'in elinde. Alıkonulan kadınların "satıldığı pazarların" Türkiye'ye de taşındığı haberleri birçok kez basına yansıdı.

HDP Grup Başkanvekilleri Kurtulan ve oluç, başta Şengal'den kaçırılan Êzidî, Türkmen, Süryani ve Arap kadınlar olmak üzere IŞİD üyeleri tarafından zorla alıkonulan ve Türkiye'ye getirilen kadınların ve çocukların tespit edilmesi ve özgürlüklerine kavuşmalarının sağlanması ve IŞİD üyelerinin yargılanmasının önünün açılması için Meclis bünyesinde derhal bir araştırma komisyonunun açılmasını istedi.