25 Nisan 2024 Perşembe

HDP'den CPT'nin raporundaki tespitlerin araştırılması için önerge

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, CPT raporunda yer alan tespitlerin araştırılması ve ihlallere ilişkin alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından Türkiye hapishanelerine ilişkin yaptığı tespitler için Meclis'e araştırma önergesi verdi. Önergede, CPT raporunda yer alan tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarının araştırılması talep edildi, ayrıca insan hakkı ihlallerine ilişkin alınacak önlemlerin belirlenmesi de istendi. 

Meclis Araştırması önergesinin gerekçe kısmında, Türkiye'nin CPT'nin en fazla doğaçlama ziyaret yaptığı ülkelerden biri olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"22 doğaçlama, 7 rutin olmak üzere otuzun üzerinde ziyaret gerçekleştirilmiştir. Başlı başına bu ziyaret sayıları dahi Türkiye cezaevlerindeki sorunların ne denli büyük olduğunun işaretidir. Öte yandan raporlarda tüm uyarılara rağmen sorunların giderilmediği de vurgulanmaktadır.

"Son yayınlanan raporun önemli bir kısmı yine İmralı Cezaevine dairdir. İmralı'daki rejim ile ilgili Nisan 2016 ziyaretinden bu yana herhangi bir iyileşme kaydedilememiş olduğu rapora yansımış olup tüm mahkumların, üç saatlik 'konuşma', bir saatlik voleybol, bir saatlik basketbol ve bir saatlik badminton / dart dahil olmak üzere haftada sadece altı saat boyunca ortak etkinliklere katılmalarına izin verildiği, haftada toplam üç saat boyunca üç ek etkinliğe katılma fırsatı sunulduğu ifade edilmiştir. Mahkûmların bu ek etkinliklere hep birlikte katılmasına izin verilmediği de raporda yer almıştır. Tecrit ifadesi yaşanan durumun tercümesidir.  Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin yıllar boyunca çözüme kavuşturulmak bir yana giderek artırıldığı bilinmektedir. Uygulanan tecridin ‘güvenlik kaygısı' ile açıklanmayacağı aşikardır. İmralı rejiminde mahpuslara uygulanan hücre hapsi uygulaması OHAL kaldırılmış olmasına rağmen devam ettirilmektedir."

HAPİSHANELER RİSKLİ
Hasta tutsakların durumunun da CPT raporuna yansıdığı hatırlatılan önergede, "Diyarbakır, Urfa, Silivri, Bakırköy, Metris ve Maltepe cezaevlerinde gerçekleştirilen ziyaretlerde de kapasite aşımı dile getirilmiştir. Nitekim çok sayıda yeni cezaevleri yapılmasına rağmen koğuşlardaki kalabalık nüfusun tek nedeni giderek otoriterleşen iktidardır. Korona salgının giderek yaygınlaştığı nazara alındığında koğuşların hala bu denli kalabalık olması mahpusları hastalığa karşı daha da çaresiz bırakmaktadır. Salgın nedeniyle hastaneye sevkler kaldırılmış olup hasta mahpuslar açıkça ölüm riski ile karşı karşıyadır. Salgına dair de hiçbir önlem alınmadığı, gerekli hijyenin sağlanmadığı, salgın nedeniyle verilen gıda çeşidinde azalmaya gidildiği, yemeklerin besleyici olmak bir yana sağlığa zararlı materyaller içerdiği süregiden şikâyetler arasındadır. Hakeza maske ve dezenfektanlar mahpuslara gerekli sayıda verilmemekte, bu da riski katlamaktadır" denildi.