24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP'den Adalet Bakanı'na: İşkenceyi onaylıyor musunuz?

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, üç tutsağın açlık grevi direnişine başlamasına neden olan Elazığ Hapishanesi'nde yaşanan hak gaspları ve işkenceye dair Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Açıldığı günden itiraben hak ihlalleri, baskı, işkence ve kötü muamelenin merkezi haline gelen Elazığ Hapishanesi'nde üç tutsak yaşanan hak ihlalleri ve maruz kaldıkları işkenceye karşı başlattıkları açlık grevini sürdürüyor.

Açlık grevi direnişçilerinden Hüseyin Bağ, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde maruz koğuşların gece gündüz baskın düzenlendiğini, sağlık haklarının engellendiğini, kitap hakkının kısıtlandığını, eşyalarının yere atıldığını, küfür ve hakaretlere maruz kaldıklarını ve haksız yere verilen disiplin cezalarına karşı direnişe başladıklarını kamuoyuna duyurmuştu.

Özellikle son yıllarda siyasi tutsaklara yönelik baskı, şiddet ve hak ihlalerine yönelik Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri verdikleri soru önergeleriyle durumu hem kamuoyuna hem de Meclis gündemine taşıdı. Ancak HDP'li vekillerin soru önergeleri reddedilirken, adli merciler de işkenceye yönelik talepleri yok sayarak yeni suçlara davetiye çıkardı.

Hapishanelerde işkence ve hak ihlallerinin engellenmesinin tek yolunun açılan soruşturmaların etkin şekilde yürütülmesi, işkencecilerin yargılanması, işkencenin artmasına neden olan söylemlerden vazgeçilmesi ve hapishanelerin bağımsız heyetlerin denetimine açılmasıyla sağlanacağını kaydeden HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Gül'ün yanıtlaması istenilen sorular şöyle:

Elazığ Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine, işkence ve kötü muameleye ilişkin daha ne kadar sessiz kalacaksınız?
Sessiz kalmanız ve soruşturma açmamanız işkenceyi onayladığınız anlamına mı geliyor?
İşkence ve hak ihlallerinin merkezi haline gelmiş Elazığ Cezaevi bakanlığınızca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sırasında siyasi mahpuslarla görüşülmüş müdür?
Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu'nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin bakanlığınıza şu ana kadar ulaşmış şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetlerden kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?
Koğuşlara düzenlenen gece ve gündüz baskınları,  sağlık haklarına yönelik engellemeler, kitap kısıtlamaları, mahpusların eşyalarının yerlere atılması ve haksız bir biçimde verilen diziplin cezaları yönetmeliğe dayanmaktadır? Bu uygulamaların ceza kanununda yeri var mıdır?
Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu'nda bugüne kadar gerçekleştirilmiş hak ihlallerine yönelik hakkında soruşturma açılan gardiyan veya cezaevi çalışanı var mıdır?
Mahpusların cezaevlerinde yaşananlara dair verdiği dilekçelerin işleme alınmadığı ve geri çevrildiği doğru mudur? Doğru ise bu hangi yasal gerekçeyle yapılmaktadır?