23 Nisan 2024 Salı

HDP Yüksekova raporunu açıkladı

Yüksekova'da Nurcan Karakaya ve bebeğinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili rapor açıklayan HDP, askeri komutanın köylüleri tehdit ettiğini ve deliller karartılmadan mecliste araştırma komisyonu kurulması gerektiğini ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Temmuz 2018'de Hakkari Yüksekova'da Qadiyan (Kadıköy) Köyü'nde biri bebek iki kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
 
Raporda, 31 Temmuz 2018 tarihinde anne Nurcan Karakaya ve 11 aylık bebeği Bedirhan Karakaya'nın hayatlarını kaybetmelerinin ardından HDP Milletvekilleri, İHD temsilcileri ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi avukatların, Qadiyan Köyü'nde (Kadıköy) incelemede bulunmak üzere bir heyet oluşturulduğu ve heyetin 5-6 Ağustos tarihlerinde iki defa olay yerinde incelemede bulunduğu belirtildi. Raporda görgü tanıklarıyla yapılan görüşmelerin olaya ilk müdahale eden ve yaralı bebeği hastaneye kaldıran köylülerle yapıldığı ifade edildi.
 
NURCAN KARAKAYA YANLIŞ YOLA GİRMİŞ
 
Görgü tanıklarının beyanı ise şöyle: "İsmini vermek istemeyen birinci tanık: Olayın gerçekleştiği yol askeri üs bölgesine giden yoldur. O yoldan geçiş için özel izne gerek var. Olayın gerçekleştiği yer köyümüzün merasına yakın bir yerdir. Koyunlarımızı o civarda otlatırken bile karakoldan özel izin alarak gittiğimiz bir yerdir. Gerçekleşen patlamada hayatını kaybeden kadın kardeşimiz daha önce de köyümüze gelmiş ve bir düğünümüze katılmıştı. Yine aynı gün üs bölgesine gidecekken yanlışlıkla Küçükdere (ORİŞE) mıntıkasına  gitmişti. Orada ot toplayan köylüler nereye gittiğini sorduğunda, kadın eşini aradığını söylemiş, bunun üzerine köylüler eşinin nerede olduğunu sorunca, üs bölgesinde olduğunu, karakola gitmek istediğini söylemiş, köylüler de yanlış yolda olduğunu söyleyip ona yardımcı olmuşlar, hatta arabasını döndüremediği için o sırada orada bulunan bir traktör şoförü ona yardımcı olmuş ve aracı çevirmiştir. Ondan sonra araç uzaklaşmıştır."
 
YAPILMAK İSTENEN YÜRÜŞÜŞE YASAK
 
Tek bir patlama sesi duyduklarını ve patlamadan sonra köylerine baskın yapıldığını dile getiren görgü tanıkları, "Köyden on dört kişi gözaltına alındı, bunlardan on iki kişi serbest bırakıldı, iki kişi tutuklandı. Tutuklananlardan birisi o çevrede koyun otlatan çoban, diğeri de sabah karakoldan koyunların yanına araçla gitmek için izin alan bir köylümüzdür. Biz köylüler olarak bu olayın köyümüzle bir ilgisi olmadığını göstermek için köyde yürüyüş yapmayı düşündük, ancak yürüyüşün yasak olduğunu söylediklerinde vazgeçtik. Olay yerine köy korucuları, muhtar ve bir sürü köylü gitmişti. Onlar gelip ne görmüşlerse her şeyi dürüstçe anlatsınlar" diye aktarmış.
 
GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK
 
Bir diğer görgü tanığı ise şöyle anlatıyor: "Patlayıcılar genelde en az yarım metre derinlik oluştururlar, araç 40-50 metre savrulur. Bunda neden böyle bir şey yok? Vefat edenin aracında neden iki tane boş mutfak tüpü var? Bu araç izinsiz, güvenliksiz nasıl üs bölgesine gider? Bir olay olmuş, bir günah keçisi arıyorlar. Bunu da köyümüzün üstüne yıkmaya çalışıyorlar. Araç sabahın erken saatlerinden saat 16.00'ya kadar güneşin altında karakola yakın bir yerde beklemiş. LPG'li bir araç bu kadar süre sıcaktan ısınmış da olabilir."
 
KARAKOL KOMUTANI TEHDİT ETTİ
 
Üçüncü görgü tanığı ise "Askeriye olaydan bir-bir buçuk saat sonra geldi. Ambulans önceden geldi. Ben bebeği görmedim, sadece köylüler tarafından hastaneye götürüldüğünü duydum. Aracın hemen yanında biri yatay, diğeri dik şekilde olmak üzere iki mutfak tüpü duruyordu. Sonradan öğrendim ki bu tüpler boş olup, karakoldan değiştirilmek üzere bu aracın bagajına konulmuş. Bu araç malzeme taşıyan bir araç değil, neden boş tüpleri aracın bagajına koymuşlar. Bu olaydan sonra korku içinde yaşıyoruz. Bir askeri yetkili köyümüze gelerek 'Bir olay daha yaşanırsa anam avradım olsun tüm köyü içindekilerle beraber ateşe veririm' dedi" diye ifade etmiş.
 
DELİLLER KARARTILMADAN KOMİSYON KURULSUN
 
Raporda köy korucularının nezaretinde patlamanın gerçekleştiği yere giden heyet, yolun asfalt olmadığını, toprak yol olduğunu, virajlı ve sarp olduğunu, olaydan sonra yolun düzeltilmiş olduğunu, patlayan aracın orada olmadığını, ancak çevreye savrulmuş araç parçalarının yolun kenarında, yolun aşağı ve yukarı kısımlarında halen mevcut olduğunu belirtiyor.
 
Soruşturma gizli yapıldığı için olaya ilişkin tutanak ve kayıtların heyete verilmediğinin, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan randevu talebinin reddedildiğinin, ilçe kaymakamı ile görüşülemediğinin belirtildiği raporda, olaya ilişkin deliller karartılmadan veya kaybolmadan mecliste araştırma komisyonu kurulması gerektiği belirtildi.