25 Nisan 2024 Perşembe

HDP: Yasaklanan festival değil Dersim'dir

18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin yasaklanamsına dair açıklama yapan HDP, "İnkâr, asimilasyon ve yok saymanın adı olan Tunceli, Dêrsim?i bir kez daha yasaklamıştır. Yasaklanan sadece bir festival değildir. Yasaklanan Dêrsim halkı, doğası, kültürü ve inancıdır" dedi.
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından 26-29 Temmuz tarihleri arasında "Özgürlüğün ve mücadelenin kadim kopraklarında Munzur’un coşkusuyla buluşalım" şiarıyla yapılması planlanan 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin yasaklanmasını Halkların Demokratik Partisi (HDP) yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.
 
"Munzur Festivali’ni yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve bastırmak ve engellemektir" denilen açıklamada 18 yıldır devam ettirilen geleneğin sözde ‘güvenlik’ gerekçeleri öne sürülerek yasaklanması eleştirildi.
 
HALKLARIN BİRLİKTE YAŞAMA ARZUSU YASAKLANIYOR
 
Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Valiliğin demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve yöre dernekleriyle ortaklaşa oluşturulan tertip komitesine gönderdiği yazıda "‘Toplum sağlığı, güvenliği ve ahlakı’ gerekçe gösterilerek bir halkın yaşam tarzına dönüşen yılların birikimi ve kültürü olan festivali ayan beyan kriminalize etmektedir. Yıllardır düzenlenmekte olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali sadece Dêrsim halkının değil, Kürtlerin ve Türkiye halklarının da doğa, sanat ve inançlarıyla birlikte yaşam bulabileceğini göstermiştir. Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemek anlamına gelmektedir."
 
YASAKLANAN DERSİM'İN KÜLTÜRÜDÜR
 
"İnkâr, asimilasyon ve yok saymanın adı olan Tunceli, Dêrsim’i bir kez daha yasaklamıştır. Yasaklanan sadece bir festival değildir. Yasaklanan Dêrsim halkı, doğası, kültürü ve inancıdır. Yine bu kararla dünyanın dört bir yanından festivale katılan binlerce insan, sanatçı, yazar ve aydın da cezalandırılmaktadır. Bizler bu yasağı tanımıyoruz. OHAL’lerle, yüksek yetkili valilerle, kayyumlarla, KHK’larla, HES’lerle Dêrsim halkına ve doğasına yönelik yaratılmak istenen bu korku imparatorluğu bizleri yıldıramayacaktır" denilen açıklamada bugün saat 18.00’de Seyîd Riza Meydanı’nda yapılacak basın açıklamasına çağrı yapıldı.