20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP ve HDK'den ortak açıklama: Asgari ücret net 6 bin lira olmalı

Asgari ücrete ilişkin İzmir'de açıklama yapan HDP ve HDK, sömürü düzenine mecbur olmadıklarını kaydetti. Eylemde asgari ücretin net 6 bin lira olması gerektiği belirtildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Meclisi, devam eden asgari ücret görüşmelerine dair Çiğli ilçesi Ata Sanayi Sitesi önünde basın açıklaması düzenledi.

"Asgari ücret değil, insanca yaşam ücreti" pankartın açıldığı eylemin metnini HDK İzmir Emek Meclisi Eşsözcüsü Nihal Gür Akyıldız okudu. Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve idari olarak hızlı bir çöküş ve kriz yaşadığına değinen Akyıldız, böyle bir ortamda asgari ücretin siyasi iktidar ve sermayedarlar tarafından belirleneceğini söyledi. Kamuda çalışan işçilerin yüzde 45, özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 73'ünün ücretlerinin asgari düzeyde belirlendiğini kaydeden Akyıldız, "Bütün iş kollarında ve oldukça geniş bir ölçüde uygulanan ve adından başka bütün uygulamaları ile temel ücrete dönüştürülen bu uygulamanın insani yaşam koşulları, gözetilerek tespiti içinden geçtiğimiz kriz ve istikrarsız piyasa dalgalanmaları karşısında daha da önemli hale gelmiştir" dedi.

"Artık yeter bu sömürü ve yoksulluk düzenine mecbur ve mahkum değiliz" diyerek tepki gösteren Akyıldız, "Bir avuç elitin sefa sürdüğü ancak ülkenin bir bütün olarak derin bir yoksulluk, işsizlik ve güvencesizlik yaşadığı bu sömürü düzenine mecbur değiliz ve değiştireceğiz" diye konuştu.

Açıklamada konuşma yapan HDP Parti Meclisi üyesi Hacay Yılmaz da, insanca bir yaşam ücreti istediklerini belirterek, asgari ücretin net 6 bin lira olması gerektiğini söyledi.