17 Mayıs 2024 Cuma

HDP ve CHP'nin genel görüşme talebi reddedildi

HDP ve CHP'nin koronavirüs salgınıyla ilgili genel görüşme talebi reddedildi. HDP'li Mahmut Toğrul, "AKP süreci yönetemiyor" derken, CHP'li Tekin Bingöl ise sokağa çıkma yasağının ilan ediliş yöntemini eleştirdi.

HDP ve CHP'nin koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili Meclis Genel Kurulu'na sunduğu genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

HDP, salgının ilk çıktığı günlerden itibaren muhalefetin salgınla ilgili verdiği araştırma önergelerinin reddedildiğini ve sürecin yönetilemediğini belirtildiği önergede, sürecin daha fazla kötüleşmeden ve gecikmenin yaşanmaması için genel görüşme istedi.

'AKP SÜRECİ YÖNETEMİYOR'
Önerge üzerine söz alan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, AKP'nin süreci yönetemediğini ve idare etmeye çalıştığını belirterek, "Maalesef bu ülke halkına bir maske dağıtmakta bile beceriksizlik göstermiştir, bunu bile becerememiştir. 4 farklı sistem açıklamış, en son eczacılara havale etmeye çalışmış ama hâlâ halk bir maskeye dahi ulaşamıyor. Şu anda Türkiye'de süreci idare eden kim biliyor musunuz? Covid-19. Hükümet, AKP Genel Başkanı diyor ki: 'Biz peyderpey önlem alıyoruz.' Virüs peyderpey yayılmıyor. AKP bir kez daha göstermiştir ki rant ve ihale konusunda uzmandır" diye konuştu.

CHP ise koronavirüs salgını ile 31 ilde ilan edilen 2 günlük sokağı çıkma yasağının ilan ediliş yönteminin yol açtığı sorunların belirlenmesi ve alınacak önlemelere dair genel görüşme talep etti.

'BÜTÜN DÜNYA BİZİ KISKANDI'
CHP'nin önergesi üzerine Ankara Milletvekili Tekin Bingöl konuştu. Bingöl, İçişleri Bakanlığı'nın ilan ettiği ve halkın panik halinde kontrolsüz sokağa dökülmesine neden olan sokağa çıkma yasağı kararını eleştirdi. Bingöl, "Bütün dünya bizi kıskandı. 'Nasıl Türkiye'nin bu öngörüsünü göremedik' diye pişman oldular. Umreden dönüşlerde, testler gibi konularda bir takım eksiklikler yaşandı. Hiç kimse bunu inkar edemez. Cuma günü yaşananlar adeta bu sürece tuz, biber ekti. Bilim Kurulu yok sayıldı. Sağlık çalışanlarının olağanüstü performansı bir anda silindi. Bu ülkede sokağa çıkma yasağı darbeler sürecinde gece ilan edilirdi. Böyle bir süreç yok. Gündüzün suyumu çıktı" dedi.