26 Nisan 2024 Cuma

HDP ve Avrupa Parlamentosu heyeti ile görüştü

HDP ve Avrupa Parlamentosu heyetinin yaptığı görüşmede Avrupa Birliği'nin demokrasi ve insan haklarını esas almasının önemi vurgulandı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Avrupa Parlamentosu heyeti ile görüştü. Avrupa Parlamentosu-Türkiye Karma Parlamento Komitesi'nin Ankara'da düzenlenen toplantısına Avrupa Parlamonto üyeleri Yeşiller/EFA, Sosyalist Grup ve Sol Grup üyesi katılırken HDP heyetinde ise HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy ile milletvekilleri Tuma Çelik ve Semra Güzel katıldı.
 
Görüşmede AB-Türkiye ilişkileri, Göçmen meselesine yaklaşım, Türkiye'de başta tecrit ve buna bağlı olarak başlatılan açlık grevleri konuşulduğu açıklandı. Ayrıca AİHM'in Demirtaş kararı sonrasında yaşanan hukuksuzluğa dair görüşler paylaşıldı.
 
Avrupa Parlamenterleri, Türkiye'de oluşan siyasi daralma karşısında Avrupa Parlamentosu'nun ve bir bütün olarak Avrupa Birliği'nin demokrasi ve insan haklarını esas alacak şekilde ortak bir tutum geliştirmesinin aciliyet kazandığı yönünde görüşlerini paylaştı.
 
Bir saat süren toplantıda Türkiye ve AB'nin demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve çoğulculuğu destekleyecek şekilde ortak bir tutum alması ve Türkiye'de yaşanan gelişmelere karşı duyarlılığın arttırılması gerektiği belirtildi. Yerel seçimlerin de yaklaştığı bu kritik süreçte AB'nin yapıcı ve ilkesel tutumunun son derece önemli olacağı yönünde ortak görüş ortaya çıktı.