23 Nisan 2024 Salı

HDP üyesi Özoğlu'na ajanlık dayatılması Meclis gündemine taşındı

HDP Milletvekili Semra Güzel, HDP üyesi Özoğlu'na yönelik ajanlık dayatmasını ve reddettiği takdirde kaybedilmeyle tehdit edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yaşayan HDP üyesi Oktay Özoğlu, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne çağırılarak kendisine ajanlık teklifinde bulunuldu. Özoğlu'nun ajanlık dayatmasını reddetmesi üzerine sık sık telefonla taciz edildi.

İHD'ye başvuran Özoğlu, 5 Ağustos'ta kendisini Elvan Satçelik olarak tanıtan kişinin kendisini arayıp "5 dakikalık işin var gelip gitmen lazım" diyerek kendisini emniyete çağırdığını ifade etti. Hakkında bir dosya hazırlandığını düşünerek Emniyete giden Özoğlu, 2 istihabarat polisi tarafından bir odaya alındı ve kendisine "bize günlük, anlık, kim ne yapıyor? İstihbarat vermeni istiyoruz" dedi.

Özoğlu, ajanlık dayatmasını kabul etmemesi halinde gözaltında kaybedilme ve işsizlikle tehdit edildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP üyesi Oktay Özoğlu'nun yasıdışı sorguya alınarak ajanlık dayatılmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

HDP Milletvekili Güzel, Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti:
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yaşayan partimiz üyesi Oktay Özoğlu'nun usulsüz bir şekilde sorguya alan ve kendisini telefonla taciz eden görevliler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Özoğlu'nu hukuksuz bir şekilde sorguya aldıktan sonra kendisini ajanlık teklifini kabul etmemesi halinde gözaltında kaybedilmekle ve işsizlikle tehdit eden istihbarat görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Son zamanlarda artan baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma uygulamaları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi yapılmaktadır?
Kendilerine dayatılan ajanlık teklifini kabul etmeyen yurttaşların can güvenliğini sağlama adına almış olduğunuz tedbirler nelerdir?
Son beş yıl içerisinde Bakanlığınıza baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçından sonuç alınmış, failler tespit edilmiş ya da dava açılmıştır?
Bakanlığımız, MİT ve Emniyet çalışanlarının muhatap gösterildiği kaçırma, usulsüz sorgulama ve ajanlık dayatma gibi içerisinde ağır hak ihlallerini barındıran olaylara dair herhangi bir açıklama yapacak mıdır?