1 Mayıs 2024 Çarşamba

HDP ücret gasplarını araştıracak

AKP'nin ikinci 100 günlük eylem planını, 2019 Merkezi Yönetim Bütçesi ve ekonomi gündemine ilişkin parti genel merkez binasında basın toplantısı HDP Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, partilerine onlarca işçinin "ücret gaspına uğradıkları" gerekçesiyle başvurduğunun altını çizerek, HDP'nin "Ücret Gaspı Araştırması" başlığıyla bir çalışma başlattığını duyurdu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP'nin ikinci 100 günlük eylem planını, 2019 Merkezi Yönetim Bütçesi ve ekonomi gündemine ilişkin parti genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Saray'ın ikinci 100 Günlük bir icraat listesi adı altında bir metni kamuoyuna sunduğunu söyleyen Kubilay, birinci 100 günlük eylem programında da birçok vaatte bulunduğunu kaydetti. Vaat diye sunulanların aslında ilgili bakanlıkların, kurumların rutin olarak yaptığı, yapmak zorunda olduğu şeyler olduğunu İfade eden Kubilay, "İsrafta, gösterişte, şatafatta tam bir Lale devri yaşayan iktidar, tam bir sayı fetişizmi içinde. İç ve dış politikadaki başarısızlığını, ekonomideki kötüye gidişi büyük büyük rakamlarla üstünü örtmek istiyor" dedi.
 
İkinci 100 günlük eylem programında da benzer bir tablonun sunulduğunu belirten Kubilay, "Birçok bakanlıkta zaten var olan rutin uygulamalar, icraatları abartmak amacıyla listeye dahil edilmiş. Üretim, istihdam ve kamusal bir hizmet sunmayan bir listeyle toplumda sanki yeni bir icraat yapılacakmış gibi bir hava yaratılmak isteniyor" diye konuştu.
 
AKP ÜLKEYİ DERİN BİR KRİZLE YÜZ YÜZE BIRAKTI
 
16 yıllık iktidarında işsizliği arttıran, yoksulluğu derinleştiren ve halkı sosyal yardıma muhtaç eden AKP'nin, 24 Hazirandan sonra ülkeyi derin bir krizle yüz yüze bıraktığının altını çizen Güney, "HDP olarak 9 Kasım'da sizler vasıtasıyla kamuoyuna sunduğumuz '100 Gün Oldu Ne oldu?' başlıklı raporumuzda AKP'nin 100 günlük karnesini meydana çıkarmıştık. AKP ilk 100 gün içerisinde enflasyon ve faizi 15'ten 25'e çıkardı. İşsiz sayısına yarım milyon yurttaşı daha dahil etti. İşsizlik sigortası fonundan 20 milyar TL harcadı. Bu ilk 100 gün içinde en az 539 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Konkordato ilan eden firma sayısı 3 bine ulaştı. Asgari ücret 2008 yılı seviyesinin altına indi" diyerek ekonomi ve siyasete duyulan güvenin resmi verilerle düştüğünü söyledi.
 
ESKİ PROJELER TEKRAR SUNULUYOR
 
Saray'ın açıkladığı ikinci 100 günlük programında eski projelerin yeni bir şeymiş gibi tekrar sunulduğunun altını çiken Kubilay, şu örneği verdi: "Genç Çiftçi Projesi 2016 yılından itibaren uygulanıyor. Bu proje yeni bir projeymiş gibi sunuluyor."
 
Kubilay, "İcraat diye sunulan listenin ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağı ifade edilmiyor. Laf ola beri gele babında geçen 100 gün içindeki ekonomik ve ekolojik yıkımın sembolü geçen gün yağan yağmur nedeniyle su basan 3. Havalimanı alanıdır. Yağmur sonunda havalimanının havası gitmiş limanı kalmıştır. Battaniyeden çanta yaparak okula giden öğrencidir. 21. yüzyılda eşekle okula giden öğrencidir. Bu tablonun altında Erdoğan'ın ustalık dönemi var! Otokratik tek adam rejimi var" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çocuklarla ilgili 5 ayrı vaatte bulundu. Kubilay, "Ankara'nın bu vaatlerine yanıt Ağrı, Amed, Batman, Van'da merkezleri kapatılan, kreşlerinin kapısına kilit vurulan çocuklardır. Anadilinden edilmeye çalışılan Afrinli çocuklardır. AKP 24 Haziran beyannamesinde '… farklı dil ve lehçelerde eğitim yapan özel okulların açılmasını mümkün hale getirdik.' dedikten sonra kayyumlar anadilinde eğitim veren okulları, Kürtçe yayın yapan televizyon kanallarını tek tek kapattı" diye konuştu.
 
AKP 3 TANE HUZUREVİ AÇMAYI VAAAT EDİYOR
 
AKP'nin, 100 günlük eylem planında 3 tane huzurevi açmayı vaat ettiğini söyleyen Kubilay, "Ne kadar çok değil mi? Her yerde yüce devlet olmakla esip gürleyen AKP konu yaşlılara, çocuklara, kadınlara yönelik çalışmalara geldiğinde bir dernek kadar bile çalışma yapmıyor" diye belirtti.
 
2018'DE KEPENK KAPATAN FİRMA SAYISI YÜZDE 166 ARTTI
 
AKP'nin emek düşmanı icraatlarının devam ettiğinin altını çizen Kubilay, "Ekim-Kasım ve Aralık döneminde iş cinayetlerinde her gün 6 işçi yaşamını yitirdi. İşsizlik TÜİK ve İŞKUR verilerine göre 600 bin kişi arttı. Geçen aynı döneme göre kapanan firma sayısı yüzde 166 oranında arttı. 2018'in bu döneminde kepenk indiren esnaf sayısı 100 bine yaklaştı" dedi.
 
Saray'ın koridorlarında hazırlanan ilk bütçe olarak tarihteki yerini aldı
 
BARIŞ KARŞITI BÜTÇEYE KARŞI HDP DIŞINDA GÜÇLÜ SES ÇIKMADI
 
Adaletsiz, vicdansız, rant ve savaş bütçesi Meclis'ten geçti. Her şeyden önce bu bütçe halkın veya toplumun tamamının görüşleri sorularak değil tek adam rejimini temsil eden Saray'ın koridorlarında hazırlanan ilk bütçe olarak tarihteki yerini aldığını ifade eden Kubilay, "Maalesef halk iradesini temsil ettiği iddia edilen TBMM'nin bütçede bir nokta kadar değişiklik yapamamış olması, Meclis'in yetkilerinin son referandumla nasıl kısıtlandığını gösteriyor. bütçe görüşmeleri süresince AKP-MHP blokunun barış karşıtı bütçesine karşı, HDP dışında güçlü bir ses çıkarılamadı. AKP 2019 yılında 963 Milyar TL'lik bütçeyi harcayacak ama 'vergiyi halktan alacak, yandaş sermaye gruplarına rant olarak dağıtacak.' Uygulamalar başka türlü düşünmemize olanak vermiyor. Bu bütçenin 117 milyarı faize ve bir o kadarı da savaşa gidecektir" diye kaydetti.
 
AKP'NİN ASGARİ ÜCRETİ MİLYONLARI YOKSULLUĞA MAHKUM EDİYOR
 
Kubilay, "Bütçe kadar önemli olan başka bir başlık da devam eden ve fiyaskoyla son bulacak olan asgari ücret görüşmeleridir. 2019 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri devam ediyor. Biliyorsunuz, TÜİK'in 2018 yılı için 1.894 TL olarak açıkladığı asgari geçim miktarını yüzde 17 arttırımlı bir şekilde bu yıl 2.213 TL olarak açıkladı. Yani TÜİK'in açıkladığı bu değer gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon yüzde 22 iken TÜİK'in bu değeri daha düşük bir oranda artmış gibi açıklaması da gerçeği yansıtmamaktadır. AKP'den önce "ücretlilerin" milli gelirden aldığı pay yüde 50'ye yakınken 2017'de bu pay yüzde 30'lara düştü. AKP'nin asgari ücret belirlemeleri, milyonlarca yurttaşı aileleri ile birlikte yoksulluğa mahkum kılmaktadır" diye belirtti.
 
'ASGARİ ÜCRET 2 BİN 850 TL OLSUN'
 
Günay konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2018 yılındaki enflasyon ve kur krizi etkisiyle asgari ücretin reel karşılığı sürekli azalmıştır. Dolar bazında yılbaşında 424 dolar olan asgari ücret dönem içerisinde 251 dolara kadar düşmüş, son aylardaki kur düşüşü sonucunda yeniden artarak 300 dolara yaklaştı. Kur krizi ile her şeye gelen zamlar olduğu gibi durmaktadır. Zamlar geri çekilmedi. 2019 yılında yeni bir kur şoku veya borç krizinin asgari ücreti 2005 yılı düzeyine kalıcı olarak geriletme riski yüksektir. An itibariyle asgari ücretlilerin dolar bazında ücreti, 10 yıl geriledi.
 
"HDP olarak asgari ücretin 2.850 TL olmasını öneriyoruz. Bu değer yoksulluk sınırının 12 aylık ortalamasının yarısıdır. Yani bir hanede iki kişi iş bulabilirse hane yoksulluk sınırını aşma imkanına kavuşacaktır. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır. Asgari ücretin reel azalışının önlenmesi için ayrıca yıllık olarak değil dönemlik olarak belirlenmesini öneriyoruz.
 
'ÜCRET GASPI ARAŞTIRMASI BAŞLATIYORUZ'
 
"Dikkatlerinize sunmak istediğimiz başka bir husus ise Türkiye'de gittikçe yaygınlaşan ücret gaspı sorunudur. Artık her gün tanık olduğumuz şekilde çalıştığı halde ücreti gasp ediliyor. Onlarca işçi gasp edilen ücretlerine ilişkin partimize başvurmaya başlamıştır. Bugün Mamak TOKİ'de, Bilkent ve Etlik şehir hastanelerinde, MESA inşaatta ve onlarca yerde işçiler çalıştığı halde ücretlerini alamıyorlar. Biz HDP olarak bir çağrıda bulunuyoruz ve bu konuda bir araştırma başlatıyoruz.
 
"'Ücret Gaspı Araştırmasının (ÜGA)' nedeni, Türkiye'nin dört bir yanından 'ücret gaspına' ilişkin Partimiz HDP'ye yapılan başvuruların yoğunluğunun son 6 ay içerisinde dramatik bir şekilde artmış olmasıdır. İfade edildiği gibi binlerce işçi çalıştığı halde ücretlerini alamıyorlar. Ücret gaspı; ücretin hiç ödenmemesi, tam ödenmemesi, unvana uygun ödenmemesi, çalışma süresine uyularak ödenmemesi (mesailerin ödenmemesi), yasal çalışma saatlerinin dışında çalıştırıldığı halde ücretinin ödenmemesi şekillerinde yaşanmaktadır. Bugün başlatacağımız bu araştırma ile bu sorunun boyutlarını ortaya çıkaracağız. Ücret gaspı sorunu yaşayan tüm yurttaşları www.hdp.org.tr adresimiz üzerinden bu sorunun boyutlarını aktarmaya davet ediyoruz. 2018 yılı içerisinde ücret hakkı gaspına maruz kalan herkes bu araştırmaya katılım gösterebilir.
 
"AKP'nin halklara karşı bu karnesine gereken yanıt yine halklar tarafından 98 gün sonra verilecektir. Sandığa giren iradeyi tehdit eden AKP sandıktan bu karneyle çıkmamalıdır. İşçinin ücretini gasp eden, yaşam hakkını hiçe sayan, ücret artışını enflasyona ezdiren bu iktidar hesap verecektir."