6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP üç kadın siyasetçinin katledilmesini Meclis'e taşıdı

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında 3 kadın siyasetçi Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın katledilmesinin araştırılması için Meclis'e önerge verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, 4 Ocak 2016 tarihinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında DBP PM üyesi Sêvê Demir, KJA aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır'ın katledilmesine ilişkin Meclis'e hem soru önergesi hem de araştırma önergesi verdi.
 
Önergede, "Sokağa çıkma yasakları sırasında kadın bedenine, kimliğine, iradesine dönük saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde 5 Ocak 2016'da Şırnak'ın Silopi ilçesinde DBP Parti Meclis üyesi  Sêvê Demir, partimiz HDP üyesi ve KJA  aktivisti Fatma Uyar ile Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır devletin kolluk kuvvetlerince boşaltılan bir mahalleden çıkmaya çalışırken ağır yaralanmış ve ardından yetkililere ambulans gönderilmesi amacıyla yerleri bildirilmesine rağmen, henüz kim oldukları ortaya çıkmayan birtakım güçlerce katledilmişlerdir. Sadece kıvırcık saçları sayesinde teşhis edilebilen Sêvê Demir'in bedeninden 11 kurşun çıkarılırken, Pakize Nayır'ın vücudundan 5, Fatma Uyar'ın vücudundan ise 3 kurşun çıkarılmıştır" denildi.
 
Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi:
"Silopi katliamının üzerinden 3 yıl geçmiş ancak kadın siyasetçilerin katledilmesine ilişkin ne bir yargılama, ne bir araştırma ve ne de katliamı aydınlatmaya yönelik herhangi bir girişim olmamış aksine sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan katliamların üstü örtülmeye çalışılmış ve deliller hızlıca karartılmıştır. Kadın siyasetçilere yönelik yaşam hakkı ihlali hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Bu, kadın katliamlarının aydınlatılması kadına yönelik katliamcı anlayışın da teşhir edilerek benzer olayların önüne geçilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Demir, Uyar ve Nayır'ın katledilmesinde ihmali ve sorumluluğu bulunan kişi veya kişilerin tespit edilmesi ve benzer kadın katliamlarının önlenmesi amacıyla bu ihlallerde sorumluluğu bulunan kişi veya kişilerin, yine delillerin ve tanıkların dinlenerek sorumluların yargı önüne çıkarılması ile sokağa çıkma yasaklarının toplumda yarattığı maddi ve manevi tahribatın araştırılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması aciliyet taşımaktadır."
 
KATLİAMIN FAİLLERİ KİMDEN KORUNUYOR?
 
Önergede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıtlaması için şu sorular yöneltildi: 
 
-O dönem bölge milletvekillerimiz ve grup başkanvekilimiz tarafından İçişleri Bakanlığı dahi bilgilendirildi. Orada yaralı insanların olduğu aktarılmasına rağmen bulundukları mevkiye tekrar ateş açılmasının sebebi neydi? Buradaki bombardıman emrini kim verdi?
 
-Katledilmelerinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın HDP ve diğer kadın kurumlarında siyaset yaptıkları apaçık ortadayken bu ölümlere ilişkin açılan soruşturma dosyasına kısıtlılık kararının konulmasının amacı nedir? Bu katliamı gerçekleştiren failler ya da ihmali bulunanlar hangi gerekçe ile ve kimden korunmaktalar?