6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP: Türkiye'de gazetecilik en tehlikeli mesleklerden

Türkiye'de gazeteciliğn en tehlikeli meslekler arasında yer aldığını kaydeden HDP Milletvekili Özgüneş, Adalet Bakanı Gül'e verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis'te gündemleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Meclis'e verdiği soru önergesiyle Türkiye'de yaşayan gazetecilerin durumuna dikkat çekti.

Basının her dönem iktidarların baskısı ile karşı karşıya olduğunu belirten Özgüneş, Türkiye'de gazeteciliğin en tehlikeli meslekler arasında yer aldığını kaydetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından hazırlanan 2020 basın özgürlüğü endeksine göre Türkiye'nin 180 ülke arasında 154. sırada yer aldığını ifade eden Özgüneş, Fırat Gazeteciler Derneği'nin her ay düzenlediği Gazetecilere Yönelik Hak ihlalleri Raporuna göre 2020 Nisan Raporuna göre iki gazetecinin gözaltına alındığını, bir gazetecinin saldırıya uğradığını, 12 gazeteciye soruşturma açıldığını, on gazeteciye dava açıldığını, bir gazetecinin yargılanmasının devam edildiğini, 275 internet sitesi ve içeriğine erişimin engellendiğini, RTÜK tarafından onbir televizyon ve radyoya yayın cezası verildiğini ve Mayıs ayı itibari ile 104 gazetecinin hapishanede olduğunu hatırlattı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş'in Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
- Türkiye'de kaç tutuklu/hükümlü gazeteci vardır? Cezaevinde bulunma gerekçeleri nedir?
- Her geçen gün basın özgürlüğü üzerinde artan baskıların bitirilmesine ve basın emekçilerinin görevlerini özgür bir biçimde yürütmelerine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?