18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP: Tekne kazası değil mülteci katliamı

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri, dün Yemen'de 300 mültecinin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "300 insanın ölmesi 'bir tekne kazası' değil, kapitalist sistemin neden olduğu bir katliamdır" denildi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık, dün Yemen'de 300 mültecinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliama ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dünya sisteminin egemen devletlerinin halklara dayattığı savaş, katliam ve yoksulluk nedeniyle insanların mülteci konumuna düştüğü kaydedilen açıklamada, "Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında yaşanan benzer trajediler sonucu denizler adeta cansız bedenlerle doldu, pek çoğu Aylan bebek gibi kıyıya vurdu. Bunun sorumlusu halklara savaş dayatanlar, bu savaşlar üzerinden iktidarlarını sürdüren kapitalist sistemin kendisidir, ulus devlet paradigmasıdır. 300 insanın ölmesi 'bir tekne kazası' değil, kapitalist sistemin neden olduğu bir katliamdır. Ne yazık ki, dünya bu trajediyi sadece izliyor. BM gibi kurumlar sadece rapor bildiriyor" denildi.

Mülteci katliamlarına karşı harekete geçme çağrısı yapan HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri, "Vicdanları ayaklanmaya davet ediyoruz. Bu son olsun diyoruz. Bir daha böyle acılar yaşamayalım, bunlara tanık olmayalım. Savaşlara son vererek, dünya halklarının eşit ve özgür bir şekilde yaşaması için yürüttüğümüz mücadele aynı zamanda bu trajediye karşı duyduğumuz sorumluluğun gereğidir. Herkesin dünyada ve kendi ülkesinde özgür ve mutlu yaşaması için mücadelemizi büyütmeye kararlıyız" dedi.