18 Nisan 2024 Perşembe

HDP: Sur halkı olmadan Sur, Sur olur mu?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "acele kamulaştırma" kararıyla yıkılan Sur'la ilgili soru önergesi verdi. "İktidar Sur'da yaşayan, bölgenin yerlisi olan binlerce yurttaşı yerlerinden ederek, sosyolojik ve demografik yapıyı tamamen yıkıma uğratmıştır" diyen Paylan, "Sur halkı olmadan, Sur, Sur olur mu?" sorusu yöneltti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerine yönelik "acele kamulaştırma" kararıyla tarihi ve kültürel dokunun yıkıma uğratıldığını belirtti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'un yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde Paylan şu ifadeleri kullandı: 

"İktidarınız kentsel dönüşüm kılıfıyla, kentsel sit alanı ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Sur'un tarihi yapısına geri döndürülemez zararlar vererek, kentin hafızasını yok etmiş; Sur'da yaşayan, bölgenin yerlisi olan binlerce yurttaşı yerlerinden ederek, sosyolojik ve demografik yapıyı tamamen yıkıma uğratmıştır.

Yerle bir ettiğiniz tarihi Sur'a zenginlerin yerleşmesini ve tarihi bölgenin sözüm ona, 'soylulaşmasını' amaçladığınız herkesin malumudur."

Paylan, Sur'un gerçek sahiplerinin Sur'a geri dönmelerinin imkansızlaştıracak karara imza atarak hak sahiplerinin sözleşmelerini tek taraflı feshettiğine dikkat çekti.

SUR HALKI SUR'A DÖNECEK MI?
Paylan Bakana şu soruları yöneltti: 

"-Evlerinden olan Diyarbakır Sur halkından, Sur'a geri dönebilen olacak mıdır?
-Sur halkı olmadan, Sur, Sur olur mu?
-Kentsel sit alanı ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Sur'da yarattığınız insani ve kültürel yıkımın farkında mısınız?"