18 Nisan 2024 Perşembe

HDP şüpheli asker ölümünü Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Koçyiğit, Van'da üç adet G-3 kurşun yarasıyla hastanede yaşamını yitiren er Ahmet Türeli'nin ölümünü Meclis gündemine taşıdı. İntihar denilen şüpheli ölümlerle ilgili araştırma yapılıp yapılmadığını soran Koçyiğit, şüpheli ölümlerle ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Van'da iki gün önce şüpheli şekilde ölen er Ahmet Türeli ile ilgili Meclis araştırması istedi ve Savunma Bakanı Hulisi Akar'ın yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.

Van'da askerlik yapan Ahmet Türeli, nöbet tuttuğu sırada göğsünün sol üst tarafında 3 adet G-3 kurşunuyla yaralı olarak Van Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmış ancak kurtarılamamıştı. İntihar ettiği ileri sürülen Türeli'nin cenazesi Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Bahçe köyünde toprağa verilmişti.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, şüpheli asker ölümünü Meclis gündemine taşıdı. Ağabeyi Fecri Türeli'nin “Kardeşim sol göğüs üstünden, kalbe bir santim kala G-3 ile 3 mermiyle vuruldu. Bize intihar ettiği söylendi, fakat ben buna inanmıyorum. Kardeşim terhisine az kalmıştı. Bu ayın 31’de gelecekti. Biletini bile kesmiştik. Herhangi bir sıkıntısı yoktu. Neden intihar etsin ki? Bu olay bir hafta önce yaşandı. Dün sabah yaşamını yitirdi. Bugün defnettik. Kesinlikle bunun intihar olmadığını düşünüyoruz ve bununla ilgili gereken soruşturmayı açacağız. Davanın takipçisi olacağız” ifadelerini aktaran Koçyiğit, Savunma Bakanı Hulisi Akar'ın yanıtlaması için sorular yöneltti:

'18 YILDA KIŞLADA ŞÜPHELİ ÖLÜM VAKALARI NE KADAR?'
Koçyiğit'in yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:

-Van’da askerlik yapan ve nöbet sırasında şüpheli bir şekilde ölen er Ahmet Türeli ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır? Türeli’nin şüpheli ölümüne ilişkin ifadesine başvurulan kaç kişi vardır? Bunlar kimlerdir? 

-Yetkililerin iddia ettiği gibi Ahmet Türel intihar ettiyse, göğsüne 3 kurşunu nasıl sıkmıştır? Bunun bilimsel ve teknik bir izahatı var mıdır? Tüneli’nin şüpheli ölümüne ilişkin bir açıklık getirecek misiniz?

-Kışlada şüpheli asker ölümleri ile ilgili adli ve idari soruşturmalar yapılmakta mıdır? Şüpheli asker ölümleriyle ilgili bugüne kadar açılmış kaç soruşturma vardır? Bu soruşturmalar ne şekilde sonuçlanmıştır?

-Son 18 yılda kışlada şüpheli ölüm vakaları toplam sayısı ne kadardır? Şüpheli asker ölümlerinden kesin ölüm nedeni tespit edilen vaka sayısı ile halen şüpheli olarak kalan vaka sayısı kaçtır? Şüpheli asker ölümleri ile ilgili bir veri tabanınız var mıdır? 

-Kamuoyuna yansıyan haliyle Ahmet Türeli’nin üstlerinin Kürt Halkını aşağılayan kavramlar kullandıkları ve bu duruma karşı asker Ahmet Türeli’nin kendisinin de Kürt olduğunu ifade ettiği ve bu nedenle ayrımcı uygulamalara maruz kaldığı doğru mudur? 

-Zorunlu askerlik sırasında şüpheli bir şekilde ölen askerlerin büyük bir çoğunluğunun Kürt, Ermeni, Alevi ve muhalif kimseler olduğu görülmektedir. Askerde de bu kesimlerin siyasi, etnik ve inançsal ayrımcılık ve hak ihlali uygulamalarına dair bakanlığınız tarafından bir kayıt tutulmakta mıdır? Bu tür ayrımcı uygulamalara karşı bir tedbiriniz var mıdır?

-Zorunlu askerlik sırasında şüpheli şekilde veya intihar sonucu ölen askerlerin doğum yeri olarak bölgelerine (doğdukları illeri) göre bir istatistik var mıdır? Varsa en çok hangi illerde bu tür hadiseler yaşanmaktadır? 

'VİCDANI RED HAKKI TANINSIN'
Koçyiğit ayrıca "TSK içinde yaşanan şüpheli asker ölümleri/intiharlarının tüm boyutlarıyla etkin olarak araştırılması ve gerekli soruşturmanın yapılarak asker ölümlerinin gerçek nedenlerinin tespit edilmesi, başta siyaset kurumu ve TSK olmak üzere kamu kurum ve kuruşlarının bu konudaki rol ve sorumluluklarının ele alınarak bu tür ölümler yaşanmadan önlenmesi için gerekli yasal ve idari tedbirlerin alınması, şüpheli asker ölümleri/ intiharları ile ilgili erişilebilir bir veri tabanı oluşturulması, mağdur ailelerinin mağduriyetlerini giderecek maddi ve manevi desteğin sağlanması, Vicdani Red Hakkı’nın tanınması amacıyla" Meclis Araştırması açılmasını istedi.