6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP, Soylu'nun tehdidine rağmen Galatasaray'a yürüdü

HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri tecride karşı yapacağı yürüyüş öncesi Taksim Meydanı polisler tarafından ablukaya alındı. Milletvekillerinin yürüyüşüne polis izin vermedi. HDP Eş Genel Başkanları Taksim Hill Otel önünde açıklama yaparak polisin engellemesini kınadı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Sezai Temelli ile milletvekilleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle 96 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e destek amacıyla Taksim Meydanı'ndan Galatasaray'a yapacağı yürüyüş öncesi Taksim Meydanı ablukaya alındı. Meydana çok sayıda polis ve TOMA konumlandırıldı.
 
İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklara yürüyüş nedeniyle TOMA ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.
 
HDP milletvekilleri ise meydanda bulunan Taksim Hill Otel'de bir araya geldi. Ardından dışarı çıkarak yürümek istedi. Milletvekillerin önü polisler tarafından kesildi.
POLİS: YÜRÜTÜRSEM ÖTEKİLERE AYIP ETMİŞ OLURUM
 
HDP’lilerle görüşen polis amiri, yapılmak istenen yürüyüşe izin vermeyeceklerini ifade etti. Polis amiri gerekçesini ise, "Ağustos 2018'den beri kimseyi yürütmüyoruz. Sizi yürütürsem şimdi ötekilere ayıp etmiş olurum" sözleriyle dile getirdi.
 
HDP’nin Meclis Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise anayasal hakları kapsmaında yürümek istediklerini dile getirdi. HDP’liler caddede yürümenin yasak olduğu yönünde polis amirinden aldıkları yanıtlara karşı, dün Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Edoğan’ın İstiklal Caddesi’nde yürüyüp, halka simit dağıttığını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı olunca yasak yerine getirilmiyor mu?" diye sordu.
 
İstiklal Caddesi’nde yürüyüşlerine izin verilmeyen HDP'liler, caddenin ters istikametinde AKM yönüne doğru yürümeye başladı. HDP'lilerin önü tekrar polis tarafından kesildi. Polis tarafından yapılan anosta yürüyüşün kanunsuz olduğu belirtilerek, HDP’lilerden dağılmaları istendi.
 
AÇIKLAMA YAPILDI
 
Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli açıklama yaptı.
Temelli'nin konuşmasının satırbaşları şöyle:
"Leyla Güven eyleminin 96. gününde duyarlılığını yaratnak için buradayız. Galatasaray Lisesi'nin önünde açıklama yapmak istedik. Bizler bu ülkede devmokratik bir cumhuriyetin, insan haklarının, hukukun üsytünlüğünü savunuyoruz. Bunun için de tecridin bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Leyla Güven'in mücadelesine ortak olmak için buradayız. Bu mücadele tüm Türkiye'nin barış, eşitlik, özgürlük müvadelesi ile ortaya çıkmış haklı bir taleptir. Her hükümlülün aile ve avukatları ile görüşme hakkı vardır. Bu hakkın Sayın Öcalan'dan sakınılması büyük bir hukusuzluktur. 
 
'TECRİDİN FOTOĞRAFI BUDUR'
 
"İmralı'daki tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız, o fotoğraf budur. Bu fotoğrafı bugün size sunmuş olduk. Taksim Meydanı'ndaki bu abluka ile yasa tanımazlık kendisini göstermiştir. İşte tecrit  budur. Leyla Güven, 96 gündür bunu göstermeye çalıştı. 
 
"Buna karşı bu ülkeye demokrasi, barış, yargı bağımsızlığından taraf olduğumuzu ilan etmeliyiz. Tüm demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere sesleniyoruz. Yargı bağımsızlığını, demokrasiyi, hukukun tarafszlığını savunun. Tecridi son verelirse ancak ülkeye egemen olan bu ceberrut anlayıştan kurutulabiliriz. Anayasayı ihlal etmek artık olaganlaşmışsa, Emniyet bunu sıradan bir olay olarak ele alıp, burada vekillerin önünü kesebiliyorsa bu bir yasa tanımazlıktır, suçtur.  Biz tüm bu yasa tanımazlığa ve suçlara karşı Leyla Güven'in sesine ses katmaya devam edeceğiz. Bu bir hukuk, demokrasi mücadelesidir. Bu tecrit ve ablukayı en kısa zamanda çözeceğiz."
 
BULDAN: MİLLETVEKİLLERİNİ YÜRÜTMEMEKLE ADAM OLUNMAZ
 
Yürüyüşlerinin İçişleri Bakanı'nın talimatıyla engellendiğini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "İçişleri Bakanı'nın milletvekillerini yürütmemekle adam olunmayacağını bilmesi gerektiğini" söyledi.
 
Leyla Güven ve cezaevinde açlık grevinde olan arkadaşları için Galatasaray Meydanı'na yürümek istediklerini hatırlatan Buldan, şöyle konuştu:
"Tecridin kaldırılması, Leyla ve cezaevindeki arkadaşlarının yaşaması için farkındalık yaratacaktık. İçişleri Bakanı hukuksuz bir şekilde milletvekillerinin gidişini engellemiştir. İnsan olmak ölümleri engellemektir. Bu şekilde bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki bizler haklı ve meşru taleplerimizi her zaman her yer de dile getirmeye çalışacağız. 40 yıldır bu mücadeleyi veriyoruz. Özgürlük, demokrasi mücadelesini İçişleri Bakanından öğrenmedik. Hiçbir zaman ilkelerimizden taviz vermedik. Bu ülkeye özgürlüklerin, adaletin gelmesi için her türlü bedeli ödedik. 
 
"Leyla Güven arkadaşımız İmralı Cezaevinde Sayın Öcalan üzerindeki haksız ve hukuksuz tecridin sonlanması için bedenini açlık grevine yatırmıştır. Her an istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Biz cezaevlerindeki arkadaşlarımızın, açlık grevindeki arkadaşlarımızın yaşamını yitirmesine müsaade etmeyeceğiz. 61 milletvekilini yürütmeyen bir anlayışı reddediyoruz. Bugün bir kez daha tecridin kalkması Leyla Güven'in yaşaması ve tüm arkadaşlarımızın barış ve özgürlük talebine ses vermek için toplandık" dedi.
 
LEYLA GÜVEN BULDAN'I ARADI 
 
Yapılan bu açıklamalar sonrası HDP'liler meydanda oturma eylemine geçti. Eylem sırasında Pervin Buldan'la telefonla görüşen Leyla Güven, eylemleri hakkında bilgi aldı. Buldan'ın yaşananlar konusunda yaptığı bilgilendirme sonrası kısa süreli oturma eylemi sona erdi.
 
Oturma eyleminin ardından milletvekilleri, Leyla Güven'in fotoğrafının üzerinde olduğu önlükleri çıkararak Galatasaray'a doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi'nde önleri kesilen HDP'liler ara sokaklarla sloganlar ile yürüyüşünü sürdürdü.
 
SOYLU: YÜRÜTÜRSEM ADAM DEĞİLİM
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Ankara'da düzenlenen bir toplantıda yapılmak istenen yürüyüş üzerinden HDP milletvekili tehdit etmişti. Soylu, "HDP, bal gibi zillet ve illet ittifakına dahildir, dolayısıyla PKK da dahildir. Şimdi 'Apo' içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir" ifadelerini kullanmıştı.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Ankara’da düzenlenen bir toplantıda yapılmak istenen yürüyüş üzerinden HDP milletvekili tehdit etmişti. Soylu, "HDP, bal gibi zillet ve illet ittifakına dahildir, dolayısıyla PKK da dahildir. Şimdi 'Apo' içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir" ifadelerini kullanmıştı.