6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP sordu: Sokakta yaşayan kaç kişiye test yapıldı?

Türkiye'de 70 bini aşkın 'evsiz'in bulunduğunu hatırlatan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, sokakta yaşamak zorunda kalan kişilerin salgına karşı korunma sorununu Meclis gündemine taşıdı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, sokakta yaşayanların salgından nasıl korunduğunu sordu. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması üzerine verilen soru önergesinde Özsoy, 'evsizler' olarak bilen sokakta yaşamak zorunda kalan kişilerin durumu hakkında sağlıklı bilgi sahibi olunmadığına dikkat çekti. Bağımsız kuruluşların tahminlerine göre 10 bine yakını İstanbul'da olmak üzere, Türkiye'de 70 binden fazla kişinin sokaklarda olduğunu söyleyen Özsoy "Sağlıklı bir barınağı olmayan, düzenli ve iyi beslenemeyen, hijyenik koşullardan tamamen mahrum bir şekilde sokakta yaşayan insanlar tıpkı tutuklu ve hükümlüler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar veya mülteciler gibi salgın açısından yüksek risk grubundadır" uyarısında bulundu. 

Hişyar Özsoy bakanlığın yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltti:
 
- Sokakta yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımızın salgından korunması için yaptığınız çalışmalar nelerdir? 

- Bu vatandaşlarımızı COVID-19'a karşı korumak için Sağlık Bakanlığı ile ortak yürüttüğünüz bir program var mı? 

- Sokakta yaşayan kaç vatandaşımıza COVID-19 testi yapılmıştır? 

- Özellikle büyükşehirlerde nüfusları fazla olan evsiz vatandaşların sorunlarını çözmek için belediyelerle ortak çalışma yürütüyor musunuz? Varsa, ne tür çalışmalar? Yoksa, neden yok?

- En azından salgın boyunca sokakta yaşayan vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetleriniz var mı? Varsa, nelerdir?