24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP Şırnak'taki istismarla ilgili rapor hazırlanmasını istedi

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit üyesi olduğu Meclis İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu'na bir dilekçe vererek Şırnak'taki istismarla ilgili bir rapor hazırlanmasını istedi. 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Çocuk Hakları Alt Komisyonu Kâtip Üyesi HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, komisyona bir dilekçe vererek, Şırnak'ta 14 Temmuz'da A.A. isimli uzman çavuşun 13 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunmasını gündeme almasını istedi.

Koçyiğit, aradan üç gün geçmesine rağmen hükümet yetkililerinden kınama mesajı yayınlamadığını vurgularken, Türkiye'nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tarafı olduğunu hatırlattı. 

Koçyiğit dilekçesinde "Türkiye’de giderek artan istismar vakalarının yanı sıra iktidara yakın kesimlerin istismarı meşru gösteren söylemleri veya buna karşı duyarsız kalmaları, devletin hala çocukları koruma yükümlülüğüne uygun hareket etmediğinin açık bir göstergesidir. Özellikle Kürt illerinde yaşanan bu tür olayların cezasız bırakılması ve olayların üstünün örtülmesi bir devlet politikası haline getirilmeye çalışılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

Daha önce Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Siirt ve Silopi gibi kentlerde kamu görevlilerinin doğrudan karışmış oldukları taciz, tecavüz, şantaj ve çocuk istismar olaylarının failleri ile ilgili etkin bir soruşturma yürütmediğini de aktaran Koçyiğit şu talepte bulundu:

"Fail kamu görevlileri ya cezasız bırakılmış ya da göstermelik cezalarla kurtulmuştur. Böyle olunca yeni istismar olayların yaşanmasına zemin sunulmuştur. Şırnak merkezde yaşanan bu istismar olayının da cezasız kalmaması ve bir daha bu tür olaylarının yaşanması için Çocuk Hakları Alt Komisyonunun konuyu derhal gündemine alması, olayı tüm boyutları ile araştırmak üzere acil bir heyetin oluşturularak Şırnak iline gitmesi ve tüm taraflarla görüşerek bir rapor hazırlaması ve Uluslararası sözleşmelerin ve çocuk haklarına ilişkin mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bütünlüklü bir politikanın üretilmesi için siyasi sorumluluk üstlenmelidir. Bu hususta gerekli çalışmaların derhal başlatılması komisyonun misyonu ve sorumluluğu gereğidir."