1 Mayıs 2024 Çarşamba

HDP: Sınırdaki mülteciler için virüse karşı önlem alınmalı

HDP, koronavirüs nedeniyle sınırda bekletilen mültecilerin büyük tehlikede olduğunu belirterek, iktidarı önlem almaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteci Komisyonu Eş Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, koronavirüs salgını nedeniyle sınırda bekletilen mültcelirin büyük risk altında olduğunu belirtti ve iktidarın acil önlem almasını istedi. 

İdlib'e yönelik saldırının ardından sınıra taşınan mültecilerin hayatta kalmaya çalıştığını belirten Ağaoğlu, özellikle Yunanistan sınırında bulunan mültecilerin son derece sağlıksız koşullarda üç haftadır bir bilinmezi beklediğini kaydetti.

Dünya sağlık örgütü tarafından bir pandemi olarak tanımlanan koronavirüs salgınına karşı tüm dünyada ardı ardına önlemler alınırken, sınırdaki mültecilerin içinde bulundukları koşullardan dolayı çok büyük tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada,  "Mülteciler, açlık, susuzluk, beslenme ve barınma gibi sorunlarla baş etmeye çalışırken ortaya çıkan bu virüs salgını olayın vahametini arttırmıştır. Hükümet tarafından kısa zamanda gerekli müdahaleler yapılıp, bulaşıcı virüs kontrol altına alınamazsa mültecileri ve ilişkide bulundukları insanları etkileyip onulmaz yaralar açacaktır" denildi.

HDP olarak hükümeti, mültecilerin en temel ihtiyaçlarını karşılamaya, içinde bulundukları koşullardan dolayı koronavirüsün bulaşma ihtimali çok yoğun olan mültecilere karşı önlem almaya, virüs tespit edilen ve onlarla temas halinde bulunan mültecileri tedavi etmeye çağırdı.