20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP seçim çalışmalarını çok sayıda ilde sürdürüyor

HDP adaylarını tanıttığı kentlerde seçim çalışmalarının startını verdi. Çeşitli etkinlikler, halk buluşmaları ve seçim bürolarının açılışı yapıldı.
24 Haziran baskın seçimine sayılı günler kala Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayları çalışmalarını birçok kentte sürdürüyor.
 
DİYARBAKIR
 
HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Garo Paylan'ın katılımıyla Bağlar'a bağlı Yunus Emre ve Selahattin Eyyubi mahallesinde seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. Açılışa HDP ve DBP il eşbaşkanları, TJA aktivistleri, Barış Anneleri katıldı. Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Paylan, HDP üzerindeki tutuklama ve baskı politikalarına dikkat çekti.
 
Erdoğan'ın "HDP'yi sandığa gömeceğiz" sözlerine atıfta bulunan Paylan, "Özgürlük düşüncesi sandıklara sığmaz. O zalime gereken dersi vereceğiz" dedi. AKP'nin 16 yıldır iktidarda olduğunu; ancak son 28 gününün kaldığını belirten Paylan, "Saray'da panik var. Her türlü engelleme, baskılara rağmen HDP sandıkta güçlü çıkacak. Gece, gündüz demeden çalışacağız" diye konuştu.
 
Paylan'ın konuşmasının ardından zılgıtlar eşliğinde seçim bürosu açıldı. 
 
Daha sonra Paylan'ın katılımıyla Selahattin Eyyübi mahallesindeki büro açılışına geçildi. Paylan ve beraberindekileri, kitle "Biji HDP biji Demirtaş" sloganı ile karşıladı. Burada kısa bir konuşma yapan Paylan, geçtiğimiz günlerde Edirne cezaevindeki Demirtaş'ı ziyaret ettiğini ve Demirtaş'ın kendisine "Gittiğin her yere benim selamı söyle" dediğini kaydetti. 3 yıl önce Demirtaş'ın "Seni başkan yaptırmayacağız" sözünü hatırlatan Paylan, "Kimliklerimiz onurumuzdur ve onurumuz için mücadele veriyoruz. Türkiye'deki tüm kimlikler HDP'de toplandı. Sandıklarda gümbür gümbür çıkacağız. Erdoğan'a kötü bir haberimiz var. Onu yine başkan yaptırmayacağız. Demirtaş'ı Cumhurbaşkanı yapacağız. Bir oy Demirtaş'a bir oy HDP'ye" şeklinde konuştu.
 
Açılış, kitlenin davul, zurna eşliğinde halay çekmesinin ardından son buldu. 
 
HDP'nin seçim hazırlıkları kapsamında Ergani ilçesinde de merkez seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi. Açılışa HDP Diyarbakır 1. sıra milletvekili adayı Adnan Selçuk Mızraklı ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamcı da katıldı. Konvoy halinde ilçeye giriş yapan Mızraklı'yı yüzlerce Erganili ilçe girişinde karşıladı. Şehir turu yapan konvoya halk tarafından büyük destek gösterildi. Şehir turunun tamamlanmasının ardından seçim bürosunun önüne gelen konvoy, burada seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. 
 
Açılışta konuşma yapan Mızraklı, 24 Haziran'ın 7 Haziran gibi sandıkların patlatılacağı bir seçim olacağını söyledi. Mazlum halkın yiğit çocukları diye hitap eden Mızraklı, Kürt halkının maruz kaldığı hiçbir zulme boyun eğmediğinin altını çizdi.
 
URFA
 
Geçtiğimiz Salı günü akşam saatlerinde Urfa'nın Eyyübiye ilçesi tarihi Haşimiye Meydanı'nda bulunan Kapaklı Pasajı'nda çıkan yangın 20 dükkan yanmış ve maddi hasara yol açmıştı. HDP'nin Urfa adayları pasaj esnafını ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. HDP Diyarbakır Milletvekili ve Urfa birinci sıradan adayı Nimetullah Erdoğmuş, pasajda dükkanı zarar görmüş esnafı tek tek dinledi. 
 
Pasaj esnafı olan aynı zamanda Dernek Başkanı Mehmet Toprak yangın ile ilgili bilgi paylaştığı HDP'lilere ilk olarak bölgede yaşanan savaşla birlikte toptan satış yapamadıklarını son günlerde dolardaki artışla birlikte ekonomik sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, "Biz pasaj esnafı olarak zaten yanmıştı. Bu yangınla birlikte kül olduk" dedi.
 
ADANA
 
HDP Adana İl Örgütü, milletvekili adaylarını Seyhan İlçesinde bulunan Karasu Kavşağında halka tanıttı. Etkinlik alanına 7'den 70'e yüzlerce kişi katıldı. Aday tanıtımında kitle AKP'ye "TAMAM" mesajı verdi. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, seçime sayılı günler kaldığını ve sokak sokak ve ev ev çalışacaklarını dile getirdi. Eriğ, seçim güvenliğine dikkat çekerek, halkı sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.
 
HDP milletvekili adayı Barış Karabıyık, "Bir Türk olarak Kürtlere gerek kalmadan Türk bir gün bu ülkeye mutlaka barış getirecek" dedi. HDP milletvekili adayı Kemal Peköz, "AKP iktidarı 25 Haziran'da ülkeye demokrasi ve ekonomiyi düzelteceğini belirtiyor. Fakat sanki bunları söylerken 16 yıldır iktidarda değil. Onun yerine başkası iktidardaymış. Fakat bu düzen böyle gitmez. Evet bu coğrafyada doğmamız kader fakat böyle yaşamamız kader değil değiştireceğiz" dedi.
 
Son olarak konuşan HDP milletvekili adayı Tülay Hatimogulları, İmralı'ya ve Demirtaş'a selam gönderdi. Hatimogulları, "AKP iktidarı ekonomi ve dış politika iyi gitmiyor diyerek bizleri baskın seçime götürüyor. Sanki onlar ülkeyi yönetmiyor gibi ülkeye demokrasi getireceğini söylüyor. AKP'nin başındaki kişi sanki ülkeyi kendisini unutmuş gibi ülkede ekonomiyi batırdılar. Yönetemiyorsanız. Çekilin yönetmeyi bilen biz halklar var" şeklinde konuştu.
 
Konuşmalardan sonra Karasu seçim bürosunun açılışı yapıldı.
 
MERSİN
 
Mersin'in Tarsus, Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde halk toplantıları ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirildi. Yapılan halk toplantıları ve esnaf ziyaretlerinde milletvekili adayları Rıdvan Turan, Fatma Kurtalan, Atilla Güney ve beraberindeki il ve ilçe eşbaşkanları yoğun ilgiyle karşılandı. Tarsus hal esnafı ziyaretinde esnafın sorun sıkıntılarını dinleyen Fatma Kurtulan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Eğitim Sen'i ziyaret etti. Daha sonra Barbaros Mahallesi'ndeki esnafları ziyaret eden Kurtalan, mahallede "Biji HDP" sloganları eşliğinde ayrıldı.
 
Yenişehir'de bulunan Kushimato sokağındaki esnafları ziyaret eden Atilla Güney, daha sonra mahallede bulunan halk pazarını ziyaret ederek yaşanan ekonomik krizin yansımalarını esnaftan dinledi. Mezitli ilçesinde Vipol GMK Bulvarı esnaf ziyaretini gerçekleştiren Rıdvan Turan ise daha sonra Yeni Mahalle'de bulunan semt pazarını ziyaret etti. Mahalledeki Kabaklılar Derneğini de ziyaret eden Turan, dernektekilerin 24 Haziran seçimlerinde HDP'ye oy vermelerini istedi.
 
IĞDIR
 
Iğdır halkı milletvekili adaylarını Ağrı Dağı eteklerinde halaylarla, zılgıt ve alkışlarla görkemli bir şekilde karşıladı. Iğdır halkı seçimlere günler kala kent adayları Habip Eksik ile Kıznaz Türkeli'yi kent girişinde ve Ağrı Dağının eteklerinde yüzlerce konvoyluk araçla karşıladı. Konvoy eşliğinde kent turu atan adaylara çevredekiler zafer işaretleri ile destek verirken, araçlarıyla geçenler de korna çalarak destek verdi. Kent turu ardından HDP il binasının önüne gelen partililer burada halaya çekti.
 
Burada konuşan Kıznaz Türkeli, tüm demokrasi güçleri ile birlikte, faşizan iktidarı birlikte yıkmaya hazır olduklarını söyleyerek, "Yapılan sıcak karşılamadan dolayı Iğdır halkına teşekkür etti. Ben de birçok arkadaşımız gibi 7 Haziran'da bu kentten milletvekili seçildim. Yine bir Haziran ayında seçimlere gideceğiz ve halkımız yine bizi seçecektir" dedi.
 
Ardından konuşan milletvekili adayı Habip Eksik ise kendisinin de birçok insan gibi KHK mağduru olduğunu belirterek, "AKP-MHP ittifakının biletlerini 24 Haziran'da keseceğiz. Çünkü HDP, KHK mağdurlarının, Cizre'nin, Sur'un, Nusaybin'in, Berkin Elvan'ın, Taybet Ana'nın, Ceylan Önkol'un, tüm mağdur ve ezilenlerin partisidir. 24 Haziran'da kazanan biz olacağız" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından merkezde açılan seçim bürosu kitlesel bir şekilde ziyaret edildi.
 
HAKKARİ
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan seçim bürosunda halk ile bir araya gelen HDP'nin kent adayları Özgür Zeydanoğlu ile Sait Dede burada kısa bir konuşma yaptı. Seçim bürosunu ziyaret eden yurttaşlara ilk olarak Sait Dede konuşarak "Yüksekova'da evinde tutuklu, gözaltı ve hayatını kaybeden insan olmayan ev nerdeyse yoktur" dedi.
 
Ardından konuşan Özgür Zeydanoğlu da 24 Haziran baskın seçimlerini barış ve savaşın seçimi olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin barış ve özgürlüğe ihtiyacı var. Yüksekova halkı ne yapacağını iyi bilir" diye konuştu.
 
KARS
 
HDP'nin Kars milletvekili adayları Arzu Moco ve Bişar Abdi Alınak, köy ziyaretlerinde halkla bir araya geldi. HDP'lilerle birlikte Susuz ilçesine bağlı Büyükçatak köyünde halk ile bir araya gelen adaylar, köy sakinleri tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Köy halkı ise 24 Haziran seçimleri için HDP'ye destek sözü verdi.
 
ANTEP
 
HDP Antep İl Örgütü milletvekili adaylarını kent girişinde yüzlerce HDP'li ile beraber karşıladı. Şehir girişindeki karşılamadan sonra yüzlerce araç ve seçim araçlarının katılımıyla milletvekili adaylarıyla birlikte şehir turu yaptı. Konvoyun geçtiği yollarda halk konvoydaki vekil adaylarını zafer işaretleriyle selamladı.
 
Şehir turundan sonra milletvekili adayları ve HDP'liler aday tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, HDP ve DBP İl ilçe örgütleri, Barış Anneleri, milletvekili adayları ve PM Üyesi Ömer Faruk Koç'un yanı sıra binlerce HDP'li katıldı. Kadınların ve gençlerin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda HDP'liler zılgıt ve 'Biji HDP' sloganı eşliğinde halaylar çekti.
 
Halkı selamlayarak söze başlayan HDP Antep 2. sıra milletvekili adayı Berivan Özpolat, vekil adaylarının sorumluluğunun ağır olduğunu ancak yolun sonunda ise umudun olduğunu belirtti.
 
Özpolat'tan sonra söz alan Milletvekili Mahmut Toğrul, 24 Haziran seçiminin bölgenin geleceği için önemli bir seçim olduğunu belirtti. İktidarın ülkeyi açık cezaevine çevirdiği dile getiren Toğrul, "İnsanlarımızı sorgusuz sualsiz aşından işinden ettiler. Memurları, akademisyenleri barış istediği için işinden attılar. Bu ülkede barış isteyenlerin kendilerini yargının önünde görüyor" ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Barış Anneleri milletvekili adaylarına çiçek takdim ederek adaylıklarını kutladı.
 
HATAY
 
HDP milletvekilleri adayları seçim çalışmaları kapsamında Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı, Meydan ve Yeşilada mahallelerinde esnaf ve halkı ziyaret etti. Yoğun ilgiliyle karşılanan milletvekilleri adayları, halkla yapılan sohbetlerinde ekonomiyi konuştu. Halkın, kötü giden ekonomiden etkilendiklerinden yakındı.
 
Milletvekili adaylarından Çetin Sakallı, "Biz bu karanlık iktidarın gitmesini istiyoruz. Her geçen gün geriye gidiyoruz. Yüzlerce gazete dergi kapatıldı. Binlerce insan gözaltına alındı ve gözaltılar hala devem ediyor. Bizler meclise büyük bir şekilde geçersek bu iktidar yok olacaktır" dedi.
 
HDP'nin baraj altında kalmasının sadece AKP'ye yararına olacağını ifade eden milletvekili adayı Kerem Nalbant ise seçmenlerden aydınlık yarınlar için kendilerine destek vermelerini istedi.