20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP: Şarbon vakalarının arkasında AKP'nin ucuz et politikaları var

Şarbon vakalarının yaşanmasından AKP iktidarınınsorumlu olduğunu belirten HDP'li Günay Kubilay, "Şarbon vakalarının arkasında AKP iktidarının ucuz et politikaları var" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, ithal edilen hayvanlarda şarbon çıkması ve birçok kişinin şarbon teşhisiyle hastanede tedaviye alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Kubilay, şarbon vakasının AKP'nin ithalata dayalı ve bütünüyle dışa bağımlı hayvancılık politikasının iflas ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
 
Şarbon vakalarında AKP iktidarının sorumlu olduğunu ifade eden Kubilay, "Erdoğan rejimi ve AKP iktidarı her gün yeni bir skandal yaratıyor. Şarbon vakası da, halk sağlığı ve gıda güvenliği dahil, insani değerleri parayla takas etmiş bir anlayışın bütün toplum hayatını gizlenemez biçimde zehirlemeye başladığını gösteriyor. Yaşama, insana ve doğaya karşıtlık üzerine kurulu rant ve sömürü düzenine hizmet eden AKP politikaları, insan ve hayvan sağlığı için tehdit oluştururken, gıda güvenliğini de tehlikeye atıyor" diye belirtti.
 
'BAKANIN AÇIKLMASI UTANÇ VERİCİDİR'
 
Demokratik ülkelerde bu türden bir vakadan sorumlu olan bakanın siyasi sorumluluğu üstlendiğini ve halktan özür dilediğini ifade eden Kubilay, "Oysaki, Tarım ve Orman Bakanı, şarbon vakalarında ölüm riskinin yüksek olmasına rağmen, 'halkımız rahatlıkla et yiyebilir' diyerek sorumsuzca açıklamalar yapıyor. Bakanın açıklaması utanç vericidir ve halkın sağlığını hiçe sayan büyük bir siyasi skandaldır. Son altı ay içinde dışarıdan alınan hayvanlara veteriner denetimi yapılmadığı ancak böyle bir felaketle karşı karşıya kalındığında öğreniliyor. Anlaşılan o ki, hayvan ithalatında belli çevrelere kolaylık sağlanıyor, hasta hayvanların ithali engellenmiyor, iktidar yanlısı şirketlere büyük parasal kaynaklar aktarılıyor."
 
'ARKASINDA UCUZ ET POLİTİKALARI VAR'
 
Şarbon vakalarının arkasında AKP iktidarının "ucuz et politikalarının" olduğunu belirten Kubilay, bakanlığa şu soruları yöneltti: "Bakan, son altı ay içerisinde hayvan ithalatı yapılan ülkeleri, ne kadar hayvan alındığını, ödenen miktarları ve ithalat yapan firmaları kamuoyuna açıklamalıdır. Son altı ayda hayvan ithalatında veteriner denetiminin bütünüyle kaldırılmış olmasının nedeni nedir? Bu kararı alan kim ve kimlerdir? Bu kararı alanlar hakkında hangi idari, siyasi ve hukuki işlem yapılmaktadır? Bu soruların yanıtları bakanlık kayıtlarında mevcuttur. Hayvan ithalatı ile ilgili her şey halka açıklanmalıdır. Hiçbir şey bilinemez bırakılmamalıdır. Hem de hiç gecikmeden. Bu ortaya çıkmış olan felaketin idari ve siyasi sorumluları da derhal açığa alınarak yargılanmalıdır."