25 Nisan 2024 Perşembe

HDP, Sağlık Bakanı Koca'ya çelişen vaka sayılarını sordu

HDP Diyarbakır Milletvekili Güzel, sadece Diyarbakır'da bir hastanede, bir gecede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün tüm ülkede 17 kişinin öldüğü yönünde açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca'ya, "Açıkladığınız verilerek ne kadar doğru" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, gerçek koronavirüs vakalarının sayısını sordu.

Dünyayı etkisi altına alına alan korona salgınını can almaya devam ettiğini kaydeden Güzel, Türkiye'de sağlık örgütlerinin sağlık sisteminin salgına karşı yetersiz kaldığına dair onlarca rapor ve açıklama yaptığını hatırlattı. Buna rağmen "normalleşme" adı altında yetersiz kalan önlemlerin tümden gevşetildiğini kaydeden Güzel, "Bu durum Bakanlığınızın sürü bağışıklık politikası izleyerek halk sağlığını geri dönüşü olmayan bir tehlike içine sürüklediğine dair kamuoyunda oluşan iddiaları güçlendirmiştir" dedi.

Test sayıları yetersiz olduğu için Sağlık Bakanlığı'nın günlük olarak açıkladığı verilere güveni azalttığını belirten Güzel, "Bir çok kişide semptom görülmesine rağmen testlerin yaygın yapılmaması bu kişilerin izolasyona dikkat etmemesine, karantina kurallarına uymamasına ve dolayısı ile salgın zincirinin kırılmamasına neden olmaktadır" diye kaydetti.

Bakanlığın daha şeffaf bir süreç yürütmesi ve test uygulanan illerin veriler ile beraber açıklama yapmasının elzem olduğuna işaret eden Güzel, bilim insanlarının, test sayısındaki azalmaya karşın hasta sayılarında son günlerde bir artış olduğu yönündeki gözlemlerini paylaştığını anımsattı.

Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi bir çok ilde hasta sayılarının arttığını belirten Güzel, bu illerde yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığı için, test sonucu pozitif çıkan ağır hastaların tedavi edilmeden evlerine gönderildiğini söyledi.

Sağlık örgütlerinin, Bakanlığın açıkladığı verilerin aksine Diyarbakır'da günlük pozitif hasta sayısının ortalama 300,  Urfa'da ortalama 350 civarında olduğuna dikkat çeken Güzel,  sadece Diyarbakır'da bir hastanede bir  gecede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün, Bakanlığın tüm ülkede 17 kişinin yaşamını yitirdiği yönünde açıklama yaptığını belirterek, bunun verilerin güvenliğine ciddi gölge düşürdüğünün altını çizdi.

Güzel, Sağlık Bakanı Koca'nın şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Türkiye'de ilk vakanın görülmesinden bu yana yapılan test sayılarının illere göre dağılımı nedir?

-Türkiye'de ilk vakanın görülmesinden bu yana yoğun bakım hasta sayısının ve vefat sayısının illere göre dağılımı nedir?

-Sadece Diyarbakır'da bir  gecede bir hastanede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün Bakanlığınız tarafından tüm ülkede vefat sayısının 17 olarak açıklanmasının gerekçesi nedir?

-Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi illerde yoğun bakımda yer kalmadığı için test sonucu pozitif çıkan ağır hastaların tedavi edilmeden eve gönderildiğinden haberdar mısınız? Normalleşme adı altında ortaya çıkan bu vahim tabloya dair kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?

-Birçok bilim insanı tarafından grip mevsiminin başladığı Eylül ayı itibariyle ikinci dalganın gelebileceği yönünde yapılan uyarılara karşı alınan tedbirler nelerdir?"