8 Mayıs 2024 Çarşamba

HDP, polis şiddetini Oktay'a sordu

23-26 Mayısta sokağa çıkma yasaklarında polisin halka uyguladığı işkence ve saldırılara ilişkin Cumhurbaşkanı Oktay'ın yanıtlaması talebiyle önerge veren HDP Milletvekili Gülüm, kaç vaka yaşandığını ve söz konusu polisler hakkında işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, polisin sokakta halka uyguladığı şiddeti Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktayın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Basına ve sosyal medyada her gün polisin şiddet uyguladığı görüntülerin yansıdığını hatırlatan Gülüm, 23-26 Mayıs tarihleri arasında uygulanan dört günlük sokağa çıkma yasağında "yasakları ihlal ettikleri" bahanesiyle İstanbul, Tekirdağ, Adana, Edirne ve Şırnak gibi bir çok ilde yaşanan saldırıları hatırlattı. 

Gülüm, "Kolluk güçlerinin yurttaşlara dönük süregelen şiddeti özellikle salgın sürecinde yoğunlaşarak devam etmektedir. Kuşkusuz, iktidar tarafından polislere verilen yetkilerin ve şiddet uygulayanlara dönük uygulanan cezasızlık politikasının polis şiddetinin artarak devam etmesine neden olmaktadır" dedi. 

Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktayın şu soruları yanıtlamasını istedi:
-23-26 Mayıs tarihleri arasında uygulanan dört günlük sokağa çıkma yasağında polislerin yurttaşlara yönelik uyguladığı şiddet vakalarının sayısı kaçtır? Söz konusu vakalarda yurttaşlara şiddet uygulayan polis sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

-Kolluk güçlerinin yurttaşlara dönük süregelen şiddetin özellikle salgın sürecinde yoğunlaşmasının nedeni nedir? Faillere yönelik uygulanan cezasızlık politikasının polis şiddetinin artmasına neden olduğunu düşünüyor musunuz?

-Polis ve bekçi şiddetinin, iktidarınızın şiddeti besleyen, yetkiyi alanın hiçbir hukuk kuralı ile bağlı olmaksızın haksız söz ve eylemde bulunmasını meşru gören siyaset anlayışınızdan kaynaklandığını düşünüyor musunuz?

-Son 2 yılda yaşanmış benzer şiddet vakalarının sayısı nedir? Bu gerekçeyle görevden uzaklaştırılmış polis sayısı kaçtır?

-Anayasaya ve Türkiyenin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil eden bu tarz insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi ve kolluk güçlerinin yurttaşlara yönelik uyguladığı keyfi şiddetin son bulması için önlemler alacak mısınız?

-Yurttaşlara karşı nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili polisler hangi eğitimlerden geçirilmektedir? Psikolojik açıdan bu mesleği yapmaya uygun olup olmadıklarına dair testler yapılmakta mıdır?"