5 Mayıs 2024 Pazar

HDP: Patronların işçilere kestiği para cezaları nerede kullanıldı?

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları, 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında işverenlerin işçilere verdiği para cezalarının nasıl kullanıldığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları, 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında işverenlerin işçilere verdiği para cezalarının nasıl kullanılacağına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi.

İşçilere kesilen para cezalarının Resmî Gazete'nin 05.03.2004 tarihli sayısında yayımlanan "İşçi Ücretlerinden Ceza Olarak Kesilen Paraları Kullanmaya Yetkili Kurulun Teşekkülü Ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik" ile belirlendiğini hatırlatılan önergede, "Bu Yönetmeliğe göre toplanan paralar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının başkanlık edeceği, işçi ve işveren temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanmaktadır" denildi.

İşçilerden ceza olarak kesilen paraların nasıl kullanılacağının Yönetmelikte; "işçilerin mesleki eğitimleri, iş sağlığı ve güvenliği konularındaki eğitimleri, sosyal hizmetleri, Bakanlıkça yürütülen sosyal hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi ve bu kapsamda ortaya çıkacak teknik ihtiyaçlar" şeklinde açıklandığı kaydedilen önergede, "Bu amaçlarla kullanılmak üzere ceza paralarının;  Sendika ve Konfederasyonlara, işçilerin mesleki eğitimi veya iş sağlığı ve güvenliği konularında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarına, işçilerin sosyal hizmetleri ile ilgili faaliyet gösteren kamu kuruluşlarına, sosyal hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesine yönelik faaliyetler için Bakanlık birimlerine proje karşılığında verilmesi öngörülmektedir" diye belirtildi.

Yönetmelik gereğince Bakanlık, harcamaların Kurul kararındaki esaslara göre yapılıp yapılmadığını, amaçlarına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını izler ve sonucundan kurula bilgi vereceği, ancak, işçilerden ceza olarak kesilen paraların nasıl kullanıldığı kamuoyunca bilinmediğinin altını çizen HDP Milletvekili Tulay Hatımoğulları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

-"İşçi Ücretlerinden Ceza Olarak Kesilen Paraları Kullanmaya Yetkili Kurulun Teşekkülü Ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde bugüne kadar ne kadar para toplanmıştır? 
-Toplanan bu paralar nerelere harcanmış, hangi kurumlara tahsis edilmiştir? Bu konuda Bakanlığınız tarafından kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?
-Kurumlara verilen paraların amaca uygun biçimde kullanılıp kullanılmadığı Bakanlığınızca denetlenmekte midir? 
-Önceki yıllarda, toplanan paraların bir kısmı proje karşılığında sendikalara verilmiştir. Neden 2019 yılında herhangi bir sendikaya para tahsisi yapılmamıştır?
-Ocak ayında toplanacak olan ilgili Kurulun, sendikalara toplanan bu paralardan ne kadarını ayırması öngörülmektedir?