24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP okulların açılmasıyla ilgili Meclis araştırması istedi

Yeni eğitim-öğretim yılı başlaması ve başlamaması üzerine tartışmalar devam ederken, HDP parlamentonun bu konuya dair sorumluluk almasını istedi.

Ağustos ayı sonunda yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 31 Ağustos'ta okulların açılacağını duyurmuş olsa da, salgındaki son dönemdeki artış birçok kaygıyı beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili çok sayıda açıklama yapılırken, HDP de Meclis araştırması istedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından verilen Meclis Araştırması önergesinde, "Parlamentonun bu konuda görev alması, eğitim hakkının korunmasına dair tedbirlerin tespit edilmesi elzemdir. Salgın hastalık koşullarında eğitim sürecinin ne şekilde devam edeceği, hangi önlemlerin alınacağı, olası hak kayıplarının nasıl engelleneceği hususlarının ortaya konulması için Meclis Araştırması açılmasını" istedi. 

Pandeminin başladığı Mart ayında okulların kapılarak uzaktan eğitim sürecinin başlatıldığı hatırlatılan önergede, uzaktan eğitim sürecindeki aksaklıklar ve mevcut eğitim sisteminin ne denli temelsiz olduğunu gözler önüne serildiği belirtildi.

EBA TV üzerinden yapılan eğitimlerin işlevli olmadığının anlaşıldığı, internet veya bilgisayar olanağı olmayan çocukların ise eğitimden tamamen ayrıştığı vurgulanan önerge gerekçesinde özel eğitim kuruluşlarının da öğrencilere saece para odaklı yaklaşımın sergilendiği kaydedildi.

Okulların açılmama ihtimalinin ortada durduğunu söyleyen HDP Grup Başkanvekilleri gerekçelerinde şu ifadeleri kullandı: "Halihazırda okulların yeni öğretim yılında da açılmama ihtimali ortadadır. Fakat buna karşın Milli Eğitim Bakanlığının meseleye köklü bir çözüm getirmekten uzak tutumu endişeleri büyütmektedir. Okulların açılmasına bir ay gibi kısa bir süre kalmış olmasına rağmen hala net bir plan ortaya konmamıştır. Okulların yarı zamanlı mı açılacağı, yahut hiç mi açılmayacağı hususları müphemdir. Diğer yandan okulların kısa bir süreliğine açılıp ardından tekrar kapatılacağı, bu süre zarfında özel eğitim kurumlarının parasal kaygılarını gidereceklerine dair iddialar da söz konusudur. Oysa öğrencilerin gelecekleri, eğitim hayatları ve sağlık hakları hiçbir kar kaygısına kurban edilemeyecek denli önem arzetmektedir. Lakin, iktidar tarafından eğitim sürecine dair bir açıklama yapılmaması öğrencilerin hem sağlık ve yaşam haklarının hem de eğitim haklarının göz ardı edildiğine dair yaygın kanıyı güçlendirmektedir."

"Parlamentonun bu konuda görev alması, eğitim hakkının korunmasına dair tedbirlerin tespit edilmesi elzemdir" diyen HDP, Meclis Araştırması istedi.